Rendkívüli

Negyven halálos áldozata és több mint száz sebesültje van egy koncertterem elleni támadásnak Moszkva mellett

Orbán Viktor: Maradnak az árstopok, még nem jött el a kivezetés ideje

| Szerző: hirado.hu
Egyelőre maradnak az árstopok Magyarországon, ugyanis nem csökkent annyira az infláció, hogy az élelmiszer-árstopokat ki lehessen vezetni. Erről is beszélt a miniszterelnök péntek reggel a a Kossuth Rádióban. Orbán Viktor azt mondta: áprilisban, de még inkább májusban és júniusban várható komolyabb árcsökkenés. Szakemberek szerint éppen ezért inkább a nyáron várható az ársapkák megszüntetése. Az adatokból egyébként látszik, hogy a családok takarékosabb gázfogyasztása mérsékelte az inflációt az elmúlt két hónapban.

Mint ismert, több ezer élelmiszeripari termék lett olcsóbb márciusban. Ezzel együtt az infláció is csökkent, igaz egyelőre csak kis mértékben, de az adatok szerint az már biztos, hogy egyre inkább fékeződik a pénzromlás mértéke.

A miniszterelnök a Kossuth rádióban arról beszélt: az jó, hogy a boltokban elkezdtek csökkenni az árak, de ez még nem elég ahhoz, hogy az élelmiszer- árstopot kivezethessék. Ahhoz nagyobb mértékű árcsökkenésekre van szükség.

„Áprilisban érzékelhetőbb lesz, általánosabb lesz, nem csak egy-egy termékre vagy termékcsoportra terjed ki, hanem általában szélesebb infláció csökkenés lesz. És május, júniusban egy határozott esésre is számítok. Ugye van ez a vakcina, infláció ellenes politikának nevezzük, amit beadtunk és várjuk, hogy kifejtse a hatását” – fogalmazott Orbán Viktor.

Kapcsolódó tartalom

A híradónak nyilatkozó szakértő szerint több oka is van annak, hogy a következő időszakban gyorsulhat az infláció csökkenése.

„A kedvező időjárás, idén nincs olyan durva, brutális aszály, mint amilyen tavaly volt. Ez segíti azt, hogy a termelés, a mennyiség, a volumen az magas legyen és a magasabb kínálat is csökkenti az árakat a kereslet-kínálat szabályai alapján. Másrészt az erősebb forint is azt segíti, hogy a külföldről import árukat, a külföldről importált élelmiszert, azt olcsóbban tudják a boltok értékesíteni” – mondta Sebestyén Géza, a Matthias Corvinus Collegium gazdaságpolitikai műhelyvezetője.

A szakember úgy látja: év közepére már 20 százalék alá csökken az infláció. Onnantól pedig még drasztikusabb lesz a csökkenés, aminek az lehet az eredménye, hogy év végére már egyszámjegyűre zsugorodik a pénzromlás.

Februárban, ahogy márciusban is a fogyasztói árindex visszaesése főként az energiafelhasználásunkkal, azon belül is a gázfogyasztással függ össze.

Az Energiaügyi Minisztérium adatai szerint a múlt hónapban csaknem 26 százalékkal kevesebb földgázt használt fel az ország, mint egy éve. Áramból pedig csaknem 8 százalékkal fogyott kevesebb.

Kapcsolódó tartalom

„Ami nemcsak azért jó, mert így kevesebbet kell fizetni az energiáért. Ennek nagyon jelentős szerepe volt az infláció csökkenésében is, hiszen a márciusi adatban a gázár játszotta a legfontosabb szerepet. Az emberek igyekeznek beleférni a rezsicsökkentett olcsó ár gázba és minél kevesebbet vásárolni a drágább, piaci árú gázból” – mondta el Tóth Levente, a BANK360 Csoport vezető elemzője.

A következő hónapokban az infláció csökkenésének hajtómotorja az az online árfigyelő rendszer lehet, amelynek elindításához már létrejött az a munkacsoport, amit a Gazdaságfejlesztési Minisztérium és a Gazdasági Versenyhivatal hozott létre, és amelyhez csatlakozott a fogyasztóvédelmet irányító igazságügyi tárca is.

Varga Judit miniszter ezzel kapcsolatban azt mondta az a cél, hogy kiszűrjék azokat, akik trükközni próbálnak az árstopos árukörrel, illetve túláraznak egyes termékeket.

A munkacsoport tagjai szerint az árfigyelő adatbázis erősíti az átláthatóságot, hozzájárul a piaci verseny fokozásához és meggátolja az árak indokolatlan emelését

Ajánljuk még