Aktuális

Zárlatos töltő okozhatott tüzet az Óbudai Egyetem kollégiumában

100 kilométerrel haladt a svájci farkas jeladója, ez buktatta le az állatot kilővő vadászt

| Szerző: hirado.hu
A 100 kilométer per órás haladási sebesség buktatta le azt a férfit, aki a feltételezések szerint lelőtte a Svájcból Magyarországra vándorló farkast. A jeladó ugyanis azt mutatta, hogy a farkas ekkora sebességgel halad, ami nyilván lehetetlen. Vagyis az elkövető lelőhette a farkast, majd a tetemét autóval szállíthatta. Közben petíció is indult: az emberek azt követelik, hogy a farkas gyilkosa a lehető legnagyobb büntetést kapja.

 

Hidasnémeti erdős, fás területei, szántóföldek, és a Hernád folyó. Nekünk magyaroknak ez a látvány ismerős lehet, de a svájcból vándorló szürke farkas először járt errefelé. Az M237-es kóddal jelzett állat eddig jutott el. Itt, Hidasnémeti környékén ugyanis valaki lelőtte.

A szürke farkas még tavaly júniusban indult el Svájcból. Olaszországon és Ausztriában is keresztül vándorolt, így érkezett meg Magyarországra, 2000 kilométerrel később.

Vándorlása során az M237-es farkas átkelt az Alpokon, járt 3500 méter magasan, folyókon is átúszott, de autópályákon és vasútvonalakon is keresztülment.

„Ez nagyjából napi nyolc kilométert jelent, ami napi szinten nem tűnik rendkívüli távolságnak. Viszont összességében kétezer kilométer egy idős farkasnak is óriási táv, annak ellenére, hogy természetes viselkedésről beszélünk” – fogalmazott Farkas Tamás, a Misina Természet és Állatvédő Egyesület elnöke.

A 2000 kilométerrel az M237-es farkas rekordott állított fel.

A tervészetvédelmi önkéntesek ugyanis rajta kívül több állatot is figyeltek, de csak ő jutott el ilyen messzire.

Feltehetően egy nyíregyházi férfi végzett vele, aki autóval szállíthatta el az állat tetemét, nyakában a jeladóval. A jeladót az elkövető végül a Hernádba dobta. A készülék megrongálódott ugyan, de még működött, így találták meg.

Egyes infomrációk szerint a Hernádból búvárok hozták fel a jeladót. Úgy tudjuk, hogy egyébként a farkas lelövését a természetőrök úgy tudhatták meg, hogy figyelték magát a jeladót, és voltak olyan péillanatok, amikor azt látták, hogy a jeladó mintegy 100 kilométer prer órás sebességgel közlekedik, tehát nyilvánvaló volt, hogy nem az állat viseli, hanem esetleg egy autóban viszik.

Kapcsolódó tartalom

A közösségi médiában többen is elbúcsúztak az állattól. Egy férfi egyészen Svájctól figyelte a vándorlását. Bejegyzésében azt írta: céltudatosan keletre tartott, hogy társat találjon.

A közösségi oldalakon azóta egy fénykép terjed az állítólagos elkövetőről, aki a kép közepén áll, narancssárga felsőben. Személyiségi jogok miatt kitakartuk az arcát. Az M1 úgy tudja, hogy házkutatást is tartottak a férfinál azóta, akinél természetkárosításra utaló tárgyakat is találtak.

Közben petíció is indult, hogy az elkövető – a farkas kilövése miatt – a maximálisan kiszabható, letöltendő börtönbüntetést kapjon.

Az M1 munkatársai megkeresték azt a svájci természetvédelmi csoportot, amely jeladóval látta el a farkast még kölyökkorában, de az adásig nem érték el.

A kiemelt kép illusztráció.

Ajánljuk még