Aktuális

A panaszokról és közérdekű bejelentésekről határoz ma az Országgyűlés

A panaszokról és közérdekű bejelentésekről határoz ma az Országgyűlés

A panaszokról, a közérdekű bejelentésekről szóló törvényjavaslatról határoz kéthetes ülésének első napján, kedden az Országgyűlés. Az ülés 13 órakor a napirend előtti felszólalásokkal kezdődik.

Az ülés 13 órakor a napirend előtti felszólalásokkal kezdődik.

Kapcsolódó tartalom

A napirend elfogadása után közel két és fél órán át interpellációk és azonnali kérdések hangzanak el.

A képviselők megvitatják a panaszokról, a közérdekű bejelentésekről, valamint a visszaélések bejelentésével összefüggő szabályokról szóló törvényjavaslat bizottsági jelentéseit és összegző módosító javaslatát. Az előterjesztésről a határozathozatalok között dönteni is fognak.

A jogharmonizációs célú törvényjavaslat egyebek mellett szabályozza az úgynevezett belső visszaélés-bejelentési rendszert, amelynek révén a köz- és a magánszférában foglalkoztatottak a tapasztalt jogsértéseket bejelenthetik.

A javaslat tartalmaz rendelkezéseket az alaptörvényben foglalt alapvető értékek és jogok magasabb védelmi szintjének elérése érdekében, valamint a magyar életmód megvédéséhez fűződő közérdekre tekintettel benyújtható bejelentésekről is.

Döntés lesz a Kúria, az Országos Bírósági Hivatal és a legfőbb ügyész 2021-es beszámolójáról is, valamint a magyar-török katonai keretmegállapodás kihirdetéséről.

Ajánljuk még