Aktuális

Szoboszlai: Nincsenek fájdalmaim, és szeretnék mihamarabb csúcsformába kerülni

Donyecki vezető: Bahmut több mint kétharmada orosz kézre került

Artemivszk (Bahmut) több mint kétharmada orosz kézre került – jelentette ki Gyenyisz Pusilin, az Ukrajnától elcsatolt donyecki régió vezetője, amikor hétfőn felkereste az ostromlott várost.

Pusilin a Rosszija 24 hírtelevíziónak azt mondta, hogy a város nyugati részén heves harcok folynak. A politikus szerint a visszavonuló ukrán erők igyekeznek minél súlyosabb károkat okozni.

Kapcsolódó tartalom

„Az ellenség nem kíméli sem a várost, sem a sajátjait, akiket belehajt ebbe a húsdarálóba” – hangoztatta a régió vezetője, aki egyúttal a város helyreállítását ígérte.

Igor Konasenkov altábornagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője a hétfői hadijelentést ismertetve elmondta, az ukrán fegyveres erők az elmúlt egy napban 530 embert vesztettek el, közölük több mint 290 katona a Donyeck körzetében vívott harcokban esett el.

A tábornok szerint az orosz hadsereg megsemmisített még egyebek között két vezetésipontot és egy lőszerraktárt is.

Az orosz védelmi tárca közölte, hogy hétfőn 106 orosz hadifogoly térhetett haza ukrán fogságból.

Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője újságíróknak kijelentette, hogy eddig senki sem tett hivatalosan ajánlatot a tűzszünetre a közelgő ortodox húsvét alkalmából. Emlékeztetett rá, hogy az orosz részről egyoldalúan meghirdetett karácsonyi fegyvernyugvást az ukrán fél nem fogadta el. Kétségét fejezte ki azzal kapcsolatban, hogy Párizs közvetítő szerepet játszhatna Moszkva és Kijev között, mivel közvetve részese a konfliktusnak Ukrajna oldalán.

Kiemelt kép: Ukrán katonák egy vízben álló lövészárokban gázolnak a donyecki régióban fekvő, ostromgyűrűben lévő Bahmutban 2023. március 5-én. Bahmutot az ukrán védelmi erők tartják ellenőrzésük alatt, míg az orosz egységek erőiket a környező települések irányában történő támadó műveletek végrehajtására összpontosítják (fotó: MTI/AP/Libkos).

Ajánljuk még