Megrázó

Mentőautó érkezett a győri focipályára, elájult a Puskás-díjas játékos

Böjte Csaba: A szentatya magasba emelte a béke zászlaját, álljunk mellé minél többen!

| Szerző: hirado.hu / Juhári Andrea
Történelmi léptékű a szentatya látogatása, nagyon fontos, hogy minél többen ott legyünk és kiálljunk mellette, jelezzük, hogy mi is békét akarunk és vele együtt azért imádkozunk és dolgozunk, hogy gyermekeink szeretetben és békében nőjenek fel – hangsúlyozta Böjte Csaba, ferences rendi szerzetes a hirado.hu-nak adott interjúban.

Hogy töltötte a nagyhetet?

– Lelkigyakorlatot tartottam nagyszerdától húsvéthétfőig. A Kárpátokban van egy gyönyörű barlang, a Boli-barlang, ez egy természetes, hatalmas katedrális. Ott szoktuk minden évben elvégezni a keresztutat, majd szentmisét tartottunk a gyerekekkel, és a lelkigyakorlatra összegyűlt emberekkel. Felemelő élmény volt, másnap átmentünk Gyulafehérvárra, a székesegyházba, ahol érseki szentmise volt. Lelki beszélgetésre, szentgyónásra is fogadtam a hozzánk csatlakozókat.

– Vannak, akik alternatív böjtöt tartottak, nem a húsról mondtak le a húsvétot megelőző időszakban, hanem megvontak maguktól valamit. Nem szórakoztak vagy felhagytak a dohányzással. Ez elfogadható?

– Nem elég csupán az, hogy nem megyünk el bulizni, hanem a felszabadított időt energiát életünk újratervezésére az Istennel való kapcsolatunk elmélyítésére érdemes fordítani. Ha lemondasz a szivarozásról, dohányzásról, akkor annak az árából vidd el a gyermeked egy szép rendezvényre vagy kirándulni. A pazarló, fölösleges folyókat, csermelyeket jó irányba kellene kanyarítani, ez hozná el az igazi megtérést, ez lenne az igazi bűnbánat, újrakezdés és újratervezés.

Kapcsolódó tartalom

– Mire tanít minket a húsvét?

– Nagycsütörtök, nagypéntek után húsvétra virrad a világ. Nem csupán arról van szó, hogy Jézus feltámadt, hanem, hogy újból feltámadt a szeretetre, átdöfött szívvel is lehet szeretni. Ez nagyon fontos üzenet, mert a mai világban egymásnak sokszor csak egyetlen esélyt adunk. Jézus Krisztus átdöfött szívvel is tud szeretni, nem kér számon, nem ítélkezik. A szeretet győzelme a halál, a rossz a bűn, az ellenségeskedés és a gyűlölet felett a húsvét igazi üzenete.

– Háború, nukleáris fenyegetettség, élelmiszerválság – vészjósló jövő elé nézünk. Sokan megerősödnek a krízisben, de az ingatag hitűek, nem értik, hogy engedhet meg ennyi szörnyűséget az Úr.

– A Jóisten adott nekünk tízparancsolatot, amely az élethez szükséges közlekedési szabály. Ha, valaki úgy vezet autót, hogy megszegi a KRESZ-t, és összetöri magát, arról nem az Atya tehet. Ez nem csak a nagypolitikára igaz, hanem a mindennapi életünkre is. A családon belüli problémák java is abból fakad szinte mindig, hogy a felek megszegik a tízparancsolatban rögzített szabályokat. Ha a Jóistentől kapott törvényt, a nagyhatalmak alkotmányként kezelnék, Isten alkotmányát mindannyian maguknak éreznék, akkor a krízisek és fegyveres konfrontációk nagy része elmaradna.

Böjte Csaba ferences rendi szerzetes, a Dévai Szent Ferenc Alapítvány alapítója (Fotó: hirado.hu/Horváth Péter Gyula)

A húsvét arra is garancia, hogy lesz happy end, ennek az életnek a vége, ha nem térek le a szeretet útjáról, még, ha meg is nyúznak, akkor is happy end lesz. Nekem az erőt ad! Vannak ugyan gondok, bajok, de a hajónak a kormánykerekét az én Mennyei Atyám fogja, neki biztos van rá ötlete, hogy lehet ezt a nehéz helyzetet kicsit lehűteni és újból jó sínre állítani a világot.

– A túléléshez egy csipetnyi humorérzék is kell…

– Na és poézis!

– Ezt hogy érti?

– Szükségünk van szép beszédre, a szív szavára, a költészetre. Múltkor a Petőfi-év kapcsán felelevenítettem a Júliához szóló költeményeket, tele volt a templom. Megkértem a jelen lévő hölgyeket, hogy tegye fel a kezét az, aki a férjétől vagy szeretőjétől kapott már szerelmes verset. Senki nem jelentkezett, majd azt kértem, emelje fel a kezét az, akinek volna igénye ilyen szép szerelmes versre, volt, aki mind a két kezét felemelte. Van bennünk igény a humorra, a poézisre, a zenére, a jókedvre, hát akkor merjünk eszerint élni.

– Nemrég azt nyilatkozta, bízik benne, hogy 2023-ban boldog nagyapa lesz.

– Persze, hisz több ezer gyermekem van. A szülők legfőbb vágya pedig az, hogy a kiröppenő ifjak boldog családban éljenek, erre is igyekszünk felkészíteni őket, ennek jegyében találtuk ki a szerelem tanösvényt, melynek keretében felidézzük, hogy Petőfi Sándor hogy udvarolt az erdélyi lánynak, Szendrei Júliának. Itt volt a nászútjuk is! Az ő történetük kapcsán az ismerkedés, a barátság, a szerelem, a lánykérés témakörében összeállítottunk a fiataloknak egy szerelmi tanösvényt, amely kilenc állomásból áll. Jegyesoktatásnak is nevezhetjük. Felidézzük, hogy ismerkedtek meg, hogy kezdett udvarolni Petőfi. Még megvan az a terem, ahol életükben először táncoltak és az a fa is, ami alatt először csókolóztak. Sándor megkérte Júlia kezét, ám ő kikosarazta, és még azt is elpanaszolta Júlia a barátnőinek, hogy Sándor trágár módon beszélt.

Böjte Csaba ferences rendi szerzetes, a Dévai Szent Ferenc Alapítvány alapítója (Fotó: hirado.hu/Horváth Péter Gyula)

Bizony megesett, hogy a nemzet csalogánya csúful diskurált, de összekapta magá, és egy gyönyörű verssel meghódította Júliát. Az ilyen történetekkel a mai fiataloknak is utat lehet mutatni. Én hiszem, hogy a házasság intézménye nem fakult meg. Síelni is fantasztikus, de megesik, hogy valaki felkészületlenül felmegy a fekete pályára és összetöri magát, ám, ha az ember felkészülten, jó felszereléssel csúszik le a hegy tetejéről, az hatalmas élmény! A házasság Isten drága ajándéka, erre fel kellene készítenünk a fiataljainkat, hogy ne életük tragédiája legyen.

– Magyarországra látogat április végén Ferenc pápa. Mi ennek a kitüntetett eseménynek a jelentősége?

– Ferenc pápa immár negyedszer készül hozzánk a Kárpát-medencébe, mert legyünk őszinték, amikor Csíksomlyón vagy felvidéken járt, vagy a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszuson, akkor is hozzánk érkezett. Most ismét jön, és nem is üres kézzel, hiszen magasba emelte a béke zászlaját, és ennek óriási a jelentősége! Történelmi léptékű a szentatya látogatása, nagyon fontos, hogy minél többen ott legyünk és kiálljunk mellette, jelezzük, hogy mi is békét akarun, és vele együtt azért imádkozunk és dolgozunk, hogy gyermekeink szeretetben és békében nőjenek fel. Ne vigyék őket háborúzni, ellenségeskedni, ne tereljék őket az erőszak ösvényére!

– Mekkora részvétellel lenne elégedett?

– Ha két-háromezer vagy akár tízezer ember eljön, az szép, de, ha egymillióan össze tudnánk gyűlni, és együtt méltósággal imádkoznánk azért, hogy Európában és az egész Földön béke legyen, azt már talán a világ ügyeit alakító nagyhatalmak is észrevennék. Én személyesen ott akarok lenni, és mindenkit erre biztatok. Nagyon büszke vagyok a Kárpát-medencei magyarokra, mert ez a békepárti hang hallható. Adná az Isten, hogy az áldott béke végre gyökeret eresszen!

– Nem vagyunk ehhez kevesen?

– Emlékezzünk csak Andersen meséjére, melyben egyetlen gyermek merte csak kimondani, hogy a király meztelen, egyetlen őszinte, mélyről jövő hang felnyitotta a tömegek szemét. Fontos, hogy higgyünk a kimondott szó világformáló erejében. Béke kell! Ki kell, mondjuk hangosan, hogy békét akarunk, békében szeretnénk élni!

 

Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt

Nem akarunk olyan emberek ellen harcolni, akiket nem ismerünk, akik soha nem bántottak minket. Még nem találkoztam olyan emberrel, aki azt szeretné, hogy a szerettei elmenjenek háborúba. Ezt az egyszerű mélyről jövő hangot fel kell erősíteni. Minél többen kell, hogy kimondjuk, békét akarunk!

Kapcsolódó tartalom

– Ön járja a Kárpát-medencét, mit gondolnak más országok népei a háborúról?

– A politikusok véleménye ingatag és befolyásolható, de azt merem állítani, hogy az emberek kilencvenkilenc százaléka Romániában és Szlovákiában is békepárti. Józan, épeszű ember nem szeretne a gyermekének a kezébe fegyvert adni, és nem szeretné, ha az ő férje, fia, értelmetlenül vesztené életét. Ahogy a környezetvédelem ügyében kiállunk, most is ki kell állnunk az emberiesség és az emberi életek védelmében. Ne folytassunk háborút a teremtett világgal szemben, szorgalmazzuk, hogy keressék a békét, a párbeszéd lehetőségét és üljenek le végre tárgyalni az egymást öldöklő felek.

– Egyre több magyar életet követel a háború.

– Kárpátalja nagycsütörtököt, nagypénteket éli át, az lenne a jó, ha ilyenkor ne a „Feszítsd meg”-et kiáltók közé állnánk be, hanem valamilyen módon Veronikák vagy Mária Magdolnák tudnánk lenni a szenvedő emberek mellett. Az igazságot, a szabadságot, az életet azt meg lehet ölni, de nagyon jó tudni, hogy az harmadnap feltámad. Adja az Isten, hogy ezeket nehéz napokat, heteket, éveket keresztény lelkülettel el tudjuk viselni bízva a húsvéti feltámadás sötétséget elsöprő győzelmében!

Kiemelt kép forrása: MTI/Bruzák Noémi

 

Kapcsolódó hírek

Böjte Csaba: Együtt a Kárpát-medencét és a nagyvilágot is Tündérkertté tudjuk tenni
Nagyböjti zarándokútra és imára hívta a híveket Böjte Csaba ferences rendi szerzetes. Ezzel szeretnének felkészülni a Ferenc pápával való áprilisi találkozóra. A Normafán található Szent Anna kápolnától indult a zarándoklat. A Budapest–Máriaremete útvonalon lelkigyakorlaton, szentségimádáson és szentmisén is részt vehettek a hívők.
Belföld
Böjte Csaba: A jelenlét az igazi ajándék
A szeretet ünnepének a megtestesülésről, a jelenlétről és a közös élményekről kell szólnia. Jézus sem „limlomokkal” érkezett a mennyekből, nem hozott Máriának turmixgépet vagy Szent Józsefnek láncfűrészt. Ő maga volt az ajándék. Jó lenne, ha mi magunk is ajándékká válnánk egymás számára – fejtette ki a hirado.hu-nak adott interjúban Böjte Csaba, a Dévai Szent Ferenc Alapítványt vezető ferences szerzetes, aki szerint a személyes jelenlét a legszebb karácsonyi ajándék.
Belföld
Idén is indulnak zarándokvonatok a csíksomlyói búcsúba
Idén is elindul a Boldogasszony és a Misszió zarándokvonat a Misszió Tours Utazási Iroda és a MÁV-START közös szervezésében a csíksomlyói pünkösdi búcsúba – közölték a szervezők csütörtökön budapesti sajtótájékoztatón.
Belföld
Dél-Erdély vallási, történelmi és természeti kincseit mutatja be a Duna nézőinek Böjte Csaba
Böjte Csaba ferences rendi szerzetes kalauzolásával új vallási műsor indul vasárnap délelőtt a Dunán. <em>Az elveszett paradicsom - Dél-erdélyi barangolások Böjte Csabával </em>című, hetente jelentkező adásokban a nézők megismerhetik a Kőmíves Kelemen balladájában felbukkanó dévai várat, a Szent István által alapított egyházmegye szívének számító Gyulafehérvár páratlan művészeti kincseit, vagy az unitárius Mekka jelzővel illetett Torockót is.
Kultúra

Ajánljuk még