Időjárás

Érkezik a hidegfront és a fagy – térképen mutatjuk a hétvégi időjárást

Mit, mikor és mennyit együnk a böjt után?

| Szerző: hirado.hu
Húsvétkor véget ér a 40 napos böjti időszak, a szakemberek arra figyelmeztetnek, hogy a böjtölést követően ügyeljünk a mértékletességre és a fokozatosságra, mivel szervezetünk ilyenkor különösen érzékenyen reagál az elfogyasztott ételekre. Hogy mit, mikor és mennyit együnk, arról Kovács Ágota gasztroenterológus beszélt az M1 Ma reggel című műsorában szombaton.

 

A gasztroenterológus elmondta, a római katolikus vallás szerinti 40 napos nagyböjt nem okoz olyan komoly eltolódásokat, változásokat a szervezetben, amikre különösen figyelni kellene.

A szakértő ugyanakkor hangsúlyozta, hogy a megfelelő folyadékfogyasztásra érdemes ügyelni. Kiemelte, hogy lehetőleg ne alkoholt, illetve szénsavas-cukros üdítőket fogyasszunk, inkább elsősorban vizet igyunk.

Kapcsolódó tartalom

Hozzátette, a szigorú böjt csökkentheti például a kalcium és a kálium szintjét is a szervezetben, ezeknek az ásványi anyagoknak, sóknak a visszapótlására is törekednünk kell.

Kovács Ágota felhívta a figyelmet, hogy az ünnepek alatt sem szerencsés túlterhelni az emésztőrendszerünket, – főleg, ha előtte böjtöltünk – jobban tesszük, ha kerüljük a nehéz, zsíros ételeket, együnk húsos, szárazabb sonkát friss zöldségekkel, tormával, ezek mind nagyon egészségesek. Fontos, hogy egyszerre ne együnk nagy mennyiséget, alkoholt pedig csak mértékkel fogyasszunk.

Ajánljuk még