Baleset

Személyautó és kisteherautó ütközött, teljes útzár van Veszprém vármegyében

Átadták a roma hősöknek járó Aranypánt-díjat

Kovács Richárd dombóvári rendőr kapta idén az év hétköznapi roma hősének járó Aranypánt-díjat – közölte a Roma Sajtóközpont szombaton. Tíz jelöltre lehetett szavazni az idei megméretésen.

A nyertes Kovács Richárd jelenleg a Dombóvári Rendőrkapitányság közlekedésrendészeti alosztályán dolgozik főhadnagyként. A Tudományos Diákkörön Etnikai profilalkotás a rendőri intézkedések során című dolgozatával különdíjat érdemelt ki.

Már többször elnyerte a testépítésért járó Mr. Zsaru címet, és több éremmel tért haza az Egyesült Államokban megrendezett World Police and Fire Games-ről is.

Jelenleg a Pécsi Tudományegyetem Bölcsészettudományi Karának romológia szakán tanul, mellette a Pécsi Tudományegyetem Állam és Jogtudományi Karán joghallgató, a tervek szerint jövőre szerzi meg a doktori címet. Kutatási területe a mélyszegénység és a rendészet-szociológia.

A gyerekeknek azt szeretné megmutatni, hogy kitartással, sporttal és tanulással milyen eredményeket lehet elérni.

A korábbi kampányokban betöltött fontos szerepük miatt posztumusz Aranypánt-emlékdíjban részesült a Budapest Jazz Klubban tartott díjátadó gálán Mundér Gusztáv és Setét Jenő – írták.

Kapcsolódó tartalom

1971-ben e napon ült össze az első Roma Világkongresszus, ennek tiszteletére április 8-át később Nemzetközi Roma Nappá nyilvánította az Egyesült Nemzetek Szervezete (ENSZ).

Magyarországon ekkor adja át a Roma Sajtóközpont – idén az 1 Magyarország Kezdeményezéssel együttműködve – a 2015-ben alapított, az év hétköznapi roma hősének járó Aranypánt díjat.

A koronavírus-járvány miatt utoljára 2019-ben átadott, idén hatodik alkalommal meghirdetett elismerés célja, hogy évről-évre olyan embereket mutasson be a nagyközönségnek, akik foglalkozásuk révén elismerést vívtak ki a környezetükben, és emellett önazonos romaként élik mindennapjaikat.

Az aranypánt kifejezés is a romák többségének kettős identitását szimbolizálja – írták a közleményben.

A kiemelt kép illusztráció. A képen: Az Együtt, Szabadon – Magyar Cigány Hősök című tablókiállítás a megnyitó napján Budapesten, a Terror Háza Múzeum előtt 2022. október 4-én. A kiállítás az 1956-os forradalom és a rendszerváltoztatás idején példaértékű szerepet vállalt magyar cigányság hőseit mutatja be. (Fotó: MTI/Soós Lajos)

Ajánljuk még