Rendkívüli

Súlyos vonatbaleset Hollandiában: halott és sérültek is vannak

Ismét megjelent a madárinfluenza Csongrád-Csanád vármegyében

A madárinfluenza vírusának jelenlétét igazolta egy pusztaszeri mulardkacsa-telepen, Csongrád-Csanád vármegyében a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih); az állomány felszámolása folyamatban van, a védő- és megfigyelési körzeteket kijelölte az állategészségügyi hatóság – közölte a hivatal hétfőn honlapján.

A közlemény szerint a mintegy 9 ezer mulard kacsát tartó telepen a megemelkedett elhullás és az idegrendszeri tünetek keltették fel a madárinfluenza gyanúját. A Nébih laboratóriuma igazolta a vírus H5N1 altípusának jelenlétét.

Kapcsolódó tartalom

Az állategészségügyi szakemberek azonnal megkezdték az állomány felszámolását. A gazdaság körül kijelölték a három kilométeres sugarú védőkörzetet, valamint a tíz kilométeres sugarú körnél nagyobb, kiterjesztett megfigyelési körzetet.

Az elmúlt időszakban észlelt madárinfluenza-esetek alátámasztják, hogy kiemelten fontos az állományok zárt tartása és a járványvédelmi előírások betartása. Az állattartóknak az ország egész területén mindent meg kell tenniük annak érdekében, hogy megóvják állományukat a betegségtől – áll a közleményben.

A kiemelt kép illusztráció.

 

Ajánljuk még