Aktuális

Újabb próbarepülésén megsemmisült a SpaceX gigászi űrrakétája

Magyar Nemzet: Zsarolásra használta a főváros a BKV ügyét

A Karácsony Gergely-féle budapesti városvezetés attól sem riadt vissza, hogy a BKV leállításával zsarolja a kormányt – erről írt cikket a Magyar Nemzet a magát Anonymusnak nevező álarcos alak több mint tízórás hangfelvételének leirata alapján. Az újabb részletekből kiderül, hogy az ügy egyik kulcsfigurája, a baloldali üzletember Gansperger Gyula szerint a BKV finanszírozási ügyét hisztériakeltésre és zsarolásra kellene felhasználni a főpolgármesternek. A lap felidézte: ez később így is történt.

 

Még 2021 őszén robbant ki a Városháza körüli botrány, amikor egy magát Anonymusnak hívó álarcos alak közölt olyan hangfelvételeket, amelyeken a baloldali városvezetéshez köthető üzletemberek a Városháza épületének lehetséges eladásáról egyeztettek. A hanganyagon többször megszólalt az ügy egyik kulcsszereplője, Gansperger Gyula, aki a Városháza eladása kapcsán a fővárosban működő maffialogikára épülő jutalékos rendszerről beszélt.

De mondott mást is.

Kapcsolódó tartalom

A több mint tízórányi hangfelvétel tartalma miatt a Nemzeti Nyomozó Iroda indított eljárást. A nyomozati anyag leirata most a Magyar Nemzet birtokába került. Ezekből többek között az is kiderült, hogy Gansperger Gyula már a 2021 nyarán nyilvánosságra került felvételeken arról beszélt, hogy Karácsony Gergelyék készek a BKV leállításával zsarolni a kormányt, hogy hozzájussanak 10 milliárd forinthoz.

Majd megállítja a BKV-t, ő nem fog sz*rozni” – mondta az üzletember a főpolgármesterről.

Mire a beszélgetőtársa figyelmeztette, ez óriási kiszúrás a budapestiekkel, és ilyet nem lehet csinálni. Erre Gansperger úgy reagált, „mindent lehet.”

Ezután a baloldali vállalkozó azt is kifejtette, nem azonnal állítanák le a budapesti tömegközlekedést.

Hanem azt mondom, hogy két hét múlva leállítják a BKV-t, ha nem kap 10 milliárd költségvetési támogatást” – fogalmazott Gansperger. A beszélgetőpartnere azt felelte, „Ez meg zsarolás”, amit az üzletember is elismert.

A Magyar Nemzet felidézi, néhány hónappal később valóban bekövetkezett, amit Gansperger Gyula előrevetített. 2021 novemberében ugyanis Karácsony Gergely levelet írt Orbán Viktornak, hogy az állam azonnal utaljon 12 milliárd forintnyi támogatást a BKV működésére. Ez után Kiss Ambrus főpolgármester-helyettes az RTL KLUB híradójában beszélt arról, hogy nagyjából egy héten belül elfogy a BKV arra az évre tervezett pénze, és – ahogy azt Gansperger Gyula javasolta – kilátásba helyezte, hogy korlátozásokat vezetnek be a közösségi közlekedésben.

Ezt követően az Innovációs és Technológiai Minisztérium emlékeztette a fővárost, hogy

már hónapokkal korábban biztosíthatta volna a BKV finanszírozását, ha Karácsony Gergely aláírja az állami támogatáshoz szükséges szerződést, de mivel nem tette meg, csúszott a kifizetés is.

Egy héttel később aztán Karácsony Gergely aláírta a megállapodást, így a botrány a fővároshoz köthető üzleti körök szándéka ellenére elült.

Kapcsolódó tartalom

Ajánljuk még