Aktuális

Ha vásárolt ebből a termékből a Sparban, ne fogyassza el, vigye vissza!

Káel Csaba: Szükség van a fiatal tehetségekre a mozgóképszakmában

Szükség van a fiatal tehetségekre a magyar mozgóképszakmában – hangsúlyozta Káel Csaba, a mozgóképipar fejlesztéséért felelős kormánybiztos, a Nemzeti Filmintézet (NFI) vezetője a MegaYouth forgatókönyvírói pályázat szakmai napján tartott kerekasztalbeszélgetésen csütörtökön Budapesten.

A magyar filmipar működéséről és a magyar kultúrában elfoglalt helyzetéről szóló beszélgetésen Káel Csaba kiemelte: mára felállt egy olyan filmes infrastruktúra, amelyet folyamatosan fejleszteni kell. Létrejött a szervízágazat is, amely komoly bevételt produkál és mára stratégiai ágazatává vált a nemzetgazdaságnak.

A kormánybiztos hangsúlyozta:

London után Európa második legnagyobb filmgyártó központja Budapest, ami nagy lehetőséget biztosít a fiatalok számára is.

Az ágazatban jelenleg 20 ezren dolgoznak, a fiataloknak sok lehetőségük van, a filmiparnak pedig szüksége van a tehetséges ifjú szakemberekre – mutatott rá.

Káel Csaba szerint egy jó forgatókönyvnek teljesítenie kell az által felállított elvárást, ha egy vígjátékról van szó, akkor az humoros, ha pedig krimiről az izgalmas legyen. Arra biztatta a fiatalokat, hogy olyan filmprojektekkel jelentkezzenek, amelyek elérik azt a célcsoportot, amelynek készül.

Felhívta a figyelmet arra, hogy az NFI-hez treatmentek formájában lehet pályázni projektekkel, amelyeket ötfős döntőbizottság bírál el. Az intézet célkitűzései között van, hogy minél több műfajban készüljenek alkotások, minél több nézői igényt elégítsenek ki – tette hozzá.

Kálomista Gábor, a MegaYouth tehetségkutató pályázatot elindító Megafilm producere szerint az ötletek elbírálásnál és azok fejlesztésénél elengedhetetlen része van a producernek, akinek az alkotóval harmonikus együttműködést kell kialakítania.

Kálomista Gábor kiemelte:

kell egy jó ötlet, amelyet megfelelően ki kell dolgozni, meg kell találni a célkönzönséget és kell egy jó rendező is.

A filmkészítés igazi csapatmunka – hangsúlyozta.

A producer kifejtette: a megrendelői oldal azt rendeli meg, amit sikeresnek ítél, néha előfordul, hogy vállalja azt a rizikót, hogy ismeretlen alkotóknak nyújt lehetőséget. A producerek feladata az egészséges egyensúly megteremtése, a minőségi munka biztosítása. Mint mondta, a szakmának lelke van, aki ezt tiszteli és becsüli az megmarad benne.

Káel Csaba szerint a mozi egész Európában nehéz helyzetben van. Hollywood felépített egy mozirendszert, a filmiparhoz hozzákapcsolták a számítástechnikát, a játékipart és a popipar mainstream-ágát is. Mindezt ötven év alatt építették fel, közben Európa, mivel állami finanszírozás volt szinte az összes országban, nem foglakozott az ipar gazdasági hátterével – magyarázta.

Kapcsolódó tartalom

A kormánybiztos felhívta a figyelmet arra, hogy a disztribúció Európában rosszul működik, a világkampányokkal szemben nem tud versenybe szállni. Káel Csaba szerint az egyetlen megoldás, hogy fel kell építeni a saját disztribúciós csatornákat a mozik és a streaming esetében is.

Európának nincs közös streaming-platformja, Káel Csaba szerint az amerikai modellnek meg kell teremteni az európai megfelelőjét. „Ha ezt nem tesszük meg reménytelen helyzetbe kerülünk, mert az európai államok nem fogják tudni ezt a végtelenségig finanszírozni” – hangsúlyozta, kiemelve: az NFI Filmio oldala az egyetlen nemzeti streaming-csatorna jelenleg Európában.

Kálomista Gábor szerint változtatásra szorul a magyar filmtörvény, Magyarországon ugyanis törvényi szinten nem foglalkoznak a forgalmazással. „A magyarországi mozik tulajdonjoga azok kezében van, akik gyártják és forgalmazzák a filmet, a magyar alkotásoknál a jegy 40 százalékát kapják csak meg a készítők” – magyarázta.

A producer szerint megoldás lenne, ha a magyar filmek más árbesorolást kapnának, és honosítani lehetne azt a francia példát, amely megköveteli, hogy a nem európai filmekből származó bevétel bizonyos százalékát be kell fizetni az úgynevezett pitch alapba, amelyből a hazai filmgyártást támogatják.

„Az utolsó utáni pillanatban vagyunk, hogy észbe kapjunk, és azt mondjuk, hogy az amerikai filmeket más százalékokkal, más kvóták alapján vetítik és az ebből befolyt pénzt bölcsen kell újraosztani” – hangsúlyozta, kiemelve, hogy a magyar filmek kevés megjelenést kapnak a multiplex mozikban.

Káel Csaba beszélt arról is, hogy a magyar lakosság 40 százaléka nem tud eljutni moziba.

Ezért az NFI az NKA-val közösen szeptembertől Mozinapok címmel programot indít az ország 80 kultúrházában, ahol délelőttönként iskolásoknak tartanak vetítéseket, este pedig a helyi közönségnek az NFI filmjeiből. A kormánybiztos szerint később a rendszerbe bekapcsolódhatnak a művészmozik is.

A MegaYouth szakmai nap zárásaként átadták a pályázat díjait a 16 és 25 év közötti forgatókönyvíróknak, akiknek ötleteiből filmsorozat készülhet majd. Az első helyezett Ulics Balázs lett, a második Molnár Mátyás Benedek, a harmadik pedig Boros Éva Júlia. A közönségdíjat Molnár Gáspár Benedek kapta – tájékoztatták a szervezők az MTI-t a díjátadó után.

A szakmai napot kiállítás is kísérte, amelyen a 25 éves Megafilm legsikeresebb filmjeinek fotóiból és plakátjaiból álló válogatást láthattak az érdeklődők.

Ajánljuk még