Baleset

Megérkeztek a képek: kisiklott és kigyulladt egy etanolt szállító vonat

Holnap szavaz az Országgyűlés a kormánypártok békepárti határozati javaslatáról

Holnap szavaz az Országgyűlés a kormánypártok békepárti határozati javaslatáról, amely egyebek mellett elítéli az orosz agressziót és kiáll Ukrajna területi integritása mellett. Emellett hangsúlyozza, hogy a fegyverszállítások és a szankciók helyett mielőbbi béketárgyalásokra van szükség. A Fidesz szerint a dollárbaloldal nem fogja megszavazni a javaslatot, mert Gyurcsány Ferenc kiadta az ukázt, hogy nem szavazhatják meg.

 

Az ukrán fronton mindennapos a közelharc. Kisebb egységek az ellenfelük közelébe lopózva, rövid sorozatokkal végeznek a szembenálló fél katonáival. Akik nem tűzharcban esnek el, azokkal a leggyakrabban tűzérségi lövedék végez. Az orosz–ukrán háború elmúlt 400 napjában mindkét oldalon százezrek veszhettek oda.

Elképesztő, sosem látott ukrán veszteségek – ezzel a címmel számol be az Origo a háború újabb áldozatairól. Az internetes portál az orosz védelmi minisztérium tájékoztatását idézve azt írja, hogy szerdán a „déli” csapatok Donyeck irányában háromszáztíz ukrán katonát öltek meg, két tankot pusztítottak el, valamint további négy tüzérségi járművet, illetve egy csapatszállító autót is megsemmisítettek. Szintén kiderült – áll a cikkben–, hogy Krasznolimanszk irányában a „központi” csapatok tüzérségi csapásokat hajtottak végre és ennek következtében legalább száz ukrán katona halt meg egyetlen nap leforgása alatt.

A Fidesz és a KDNP úgy látja, hogy most életeket kell menteni, mert ennek a háborúnak nem lesznek győztesei. Ezért a kormánypártok február végén egy békepárti határozati javaslatot nyújtottak be az Országgyűlésnek, amelyről pénteken szavaznak a frakciók.

Kapcsolódó tartalom

A Fidesz és a KDNP képviselői a nemzetközi közösségtől azt várják, hogy a mielőbbi béke érdekében lépjenek fel, és kerüljék azokat a lépéseket, amelyek a háború kiterjedésével járnak. Ismételten elítélik Oroszország katonai agresszióját, és elismerik Ukrajna jogát az önvédelemhez – áll a javaslatban.

A képviselők szerint fegyverszállítások és további szankciók helyett mielőbbi béketárgyalásokra van szükség, és egyúttal felszólítják a magyar közéleti szereplőket, hogy tartózkodjanak az olyan állásfoglalásoktól és politikai akcióktól, amelyek jelentős gazdasági károkat okozhatnak az országnak, vagy Magyarország háborúba sodródását eredményezhetik.

„Mi nem ellenzéke, hanem, ellenfele vagyunk ennek a pártnak. Minden lényeges kérdésben mást gondolunk, mint amit a kormánypárok képviselnek” – mondta Gyurcsány Ferenc, a DK elnöke.

A baloldali ellenzéki pártok szerint csak Ukrajna győzelmével lehet béke. Nyilatkozataik szerint várhatóan nem szavazzák meg a békepárti határozati javaslatot.

Kapcsolódó tartalom

A baloldal és a nemzetközi bekötöttséggel rendelkező csoportok Magyarországon a háborúpárti álláspontot, a nemzeti oldalon állók pedig a békepárti álláspontot képviselik – erről beszélt Orbán Viktor, három hete a Kossuth Rádióban. A kormányfő hozzátette: szerencsére a békepártiak meggyőző többségben vannak.

„Az ország választott képviselőinek a nagy része az békepárti. A baloldal háborúpárti, de miután a jobboldali, baloldali arány az az utóbbi rovására, a jobboldal előnyére áll fönn, ezért sokkal nagyobb a békepártnak a súlya és befolyása Magyarország életére, mint a háborús pártnak” – mondta a miniszterelnök.

Kapcsolódó tartalom

Az ellenzéki szavazók álláspontját sem képviselik a baloldali pártok – nyilatkozta Pindroch Tamás a békepárti nyilatkozat kapcsán a Kossuth Rádióban. Az Alapjogokért Központ vezető elemzője szerint: az ellenzéki szavazók is békét szeretnének, és nem szeretnék, hogy a brüsszeli szankciós politika tovább pörgesse az inflációt.

 „Mert ha a békét elutasítjuk, akkor mi következik ebből? A háborút, az eszkalációt, az elhúzódó háborút támogatjuk. Tehát, hogy ha nem mondjuk ki, akkor is így van. Erre a békepárti javaslatra úgy tűnik, hogy Gyurcsány kiadta már a parancsot, hogy az ellenzék többi pártja se szavazza meg” – mondta az elemző.

Hozzátette: ez egyértelmű kiállás amellett, hogy elhúzódjon a háború, ami nem a magyar, hanem az amerikai érdekeknek felel meg.

Kapcsolódó tartalom

A kiemelt képünk illusztráció. (Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)

Ajánljuk még