Fontos

Ötéves kisfiú tűnt el otthonából hétfő délután

Guruló dollárok: elemzők szerint egyértelmű, hogy törvénysértés történt

Egyértelmű, hogy súlyos törvénysértés történt, amikor külföldről milliárdokkal támogatták a baloldal tavalyi kampányát – erről beszélt a Kossuth Rádióban az Alapjogokért Központ kutatási igazgatója. Tóth Erik arra is felhívta a figyelmet, hogy nemcsak Amerikából, hanem Svájcból is érkezetek guruló dollárok a baloldalhoz. Hétfőn az Állami Számvevőszék számolt be arról, hogy a vizsgálatba a Nemzeti Adó- és Vámhivatalt is bevonják, mert felmerült az adócsalás gyanúja.

Márki-Zay Péter tavaly nyáron ismerte be, hogy mozgalma dollármilliókat kapott Amerikából. Ezzel minden idők legnagyobb pártfinanszírozási botrányát robbantotta ki.

Azzal védekezett, hogy a guruló dollárok nem a választási kampányra érkeztek. Most viszont már ezt sem tagadja. A baloldal bukott miniszterelnök-jelöltje az Indexnek bevallotta: valójában kampányra kaptak és költöttek amerikai pénzeket.

Márki-Zay Péter úgy fogalmazott: „tavaly nyáron az elszámolásunk után emlékeim szerint 90 millió maradt, amiből később még több, kampányhoz kapcsolódó költséget fedeztünk.

Ennél azonban jóval több pénzről van szó. Titkosszolgálati jelentések kiderítették, hogy a kampánytámogatások összege elérte a négymilliárd forintot.

Kapcsolódó tartalom

További vizsgálatokra van szükség a guruló dollárok ügyében, ezért a Nemzeti Adó- és Vámhivatalt is bevonják a nyomozásba – közölte hétfőn az Állami Számvevőszék elnöke. Windisch László hangsúlyozta: erős a gyanú, hogy a baloldali pártok megsértették a választási kampányra vonatkozó törvényeket, és tiltott pártfinanszírozás történt.

Bánki Erik, a Fidesz országgyűlési képviselője a parlament hétfői ülésén jelezte, hogy a vizsgálat akár hónapokig is elhúzódhat.

Az elmúlt harminc év legnagyobb pártfinanszírozási, politikai botrányával állunk szemben.

Minden magyar állampolgárnak joga van tudni, hogy az említett tiltott forrásokat milyen módon és kik használták fel, magyarul, hogyan próbálták meg külföldről érdemben befolyásolni a magyarországi választási eredményeket” – fejtette ki.

Kapcsolódó tartalom

Azt sem szabad elfelejteni, hogy nemcsak Amerikából, hanem Svájcból is érkezett kampánytámogatás a baloldalhoz

– erről már az Alapjogokért Központ kutatási igazgatója beszélt a Kossuth Rádióban. Tóth Erik szerint egyértelmű, hogy súlyos törvénysértés történt.

Teljesen mindegy ilyen értelemben, hogy Márki-Zay Péter mit állít, vagy mit gondol erről, mert a helyzet rendkívül egyértelmű. Ez a fajta finanszírozási modell, ez óvatosan fogalmazva is szürke zónás, de szerintem inkább a magyar törvényi előírásokkal szembeni finanszírozás volt” – fogalmazott.

A guruló dollárok ügyében tavaly ősszel indult titkosszolgálati vizsgálat, de a rendőrség is nyomoz pénzmosás és sikkasztás gyanúja miatt.

A kiemelt kép illusztráció.

Ajánljuk még