Időjárás

A viharos szél miatt másodfokú riasztást adott ki a meteorológiai szolgálat négy vármegyére

Szijjártó: Minden feltétel adott a magyar–üzbég gazdasági együttműködés fejlesztéséhez

Biztosítottak a feltételek a Magyarország és Üzbegisztán közötti gazdasági együttműködés fejlesztéséhez, a kormány minden támogatást megad a közép-ázsiai országban beruházni kívánó hazai vállalatoknak – közölte hétfőn Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter.

A Külgazdasági és Külügyminisztérium közleménye szerint a tárcavezető a Magyar–Üzbég Üzleti Fórumon mindenekelőtt hangsúlyozta, hogy a 4000 kilométeres távolság ellenére is stratégiai partnerség van a két ország között.

Majd aláhúzta, hogy két, egymástól ilyen messze lévő állam esetében a kormányoknak hét fontos feltételt kell megteremteniük a gazdasági szereplők együttműködéséhez, és ezek jelen esetben mára mind adottak.

Kapcsolódó tartalom

Elsőként azt említette, hogy

ne legyenek nyitott politikai kérdések, és ennek kapcsán üdvözölte, hogy a kapcsolatok a kölcsönös tisztelet talaján állnak és ezen a téren mentesek mindenfajta zavartól.

Szavai szerint a második a személyes jelenlét, márpedig Magyarországnak 2016 óta van nagykövetsége Taskentben, és most Üzbegisztán diplomáciai képviselete is megnyitott Budapesten.

„Ezzel a Türk Államok Szervezetének valamennyi tagországa rendelkezik már nagykövetséggel Budapesten” – mutatott rá.

Szijjártó Péter lényegesnek nevezte, hogy legyen egy olyan zászlóshajó-projekt, amely bátorítást adhat a többi cégnek, és kiemelte, hogy ezen a területen is áttörés történt azzal, hogy az OTP felvásárolta az ötödik legnagyobb üzbegisztáni bankot.

„Ezzel a magyar vállalatok pénzügyi és jogi komfortzónája is már kiterjedhet Üzbegisztánra”

– mondta.

Aláhúzta: a negyedik feltételt a megfelelő jogi körülmények jelentik, s mostanra ezek is adottak, hiszen minden olyan szerződés érvényben van, amely szükséges a megbízható üzleteléshez.

A pénzügyi feltételekkel összefüggésben bejelentette, hogy

a kormány új beruházási alap felállításáról döntött, amely hamarosan megkezdheti működését, segítve a vállalatok beruházásait Üzbegisztánban.

Ezt követően kitért az infrastrukturális feltételekre, és tudatta, hogy speciális ipari övezet jön létre Taskent mellett kifejezetten a magyar beruházó vállalatok számára, ahol kedvezményes, kifejezetten rájuk szabott szabályok között működhetnek majd.

A miniszter utolsó pontként a fizikai kapcsolódás lehetőségeiről beszélt, üdvözölve, hogy az év végéig megteremtik a közvetlen légi összeköttetést a két főváros között, kezdetben heti két járattal.

Hangsúlyozta, hogy jól megalapozottak az emberek közötti kapcsolatok is, amit tanúsít, hogy idén rekordot döntött (798) a magyarországi felsőoktatási ösztöndíjra jelentkező üzbég diákok száma, akik közül 170-en hazánkban folytathatják a tanulmányaikat szeptembertől.

Végül rámutatott, hogy a magyar vállalatok exportja és külföldi beruházási lehetőségei nagymértékben határozzák meg a gazdaság egészének sikerességét.

„Annak érdekében, hogy a gazdaság továbbra is növekedési pályán tudjon maradni, a magyar kormány minden létező támogatást megad azon cégek számára, akik külföldön szeretnének beruházni, és így különösen támogatásunkat biztosítjuk azon magyar vállalatok számára, akik Üzbegisztánban bírnak ilyen jellegű tervekkel”

– összegzett.

Ajánljuk még