Időjárás

Lecsapott a jégeső, néhol még havazott is

Hozzájárult a parlament Finnország NATO-csatlakozásához

Hozzájárult az Országgyűlés hétfőn Finnországnak az Észak-atlanti Szerződés Szervezetéhez (NATO) történő csatlakozásához. Finnország és Svédország a tavalyi madridi NATO-csúcson kérte felvételét az észak-atlanti szervezetbe. A svéd NATO-csatlakozásról a magyar Országgyűlés egy későbbi időpontban dönthet.

 

Csaknem teljes egyetértésben (182 igen és 6 nem) szavazta meg a magyar Országgyűlés Finnország NATO-csatlakozását. Az utolsó délutáni vitán szinte minden frakció üdvözölte az Országgyűlési voksolás tényét. Egyedül a Mi Hazánk látta úgy, hogy a finnek NATO-csatlakozása komoly kockázat. A párt ezért a szavazás elhalasztását kérte.

Kapcsolódó tartalom

A törvényt jegyző külgazdasági és külügyminisztréium képviseletében Menczer Tamás államtitkár zárszavában reagált az ellenzéki képviselők felszólalásaira. Azt mondta: reméli, hogy Magyarország a jövőben mind Finnországtól, mind Svédországtól megkapja majd a tiszteletet. Menczer Tamás jelezte: Magyarország komoly mérlegelés után támogatja Finnország NATO csatlakozását.

„Ezeket a kérdéseket a politikusok, értelemszerűen katonai szakértők bevonásával mérlegelték és a végén a finn csatlakozást támogathatónak értékelték” – mondta Menczer.

A Fidesz frakcióvezetője közösségi oldalán arról írt: sok levelet kapott Finnországból, amelyben politikusok és civilek úgy fogalmaztak, aggódnak amiatt, hogy a csatlakozás után Finnország nem marad semleges és békés ország, hiszen az Oroszországgal közös határ konfliktusok gyújtópontja lehet.

Kocsis Máté azt írta: az aggályokkal részben egyet is értenek, de döntöttek, megszavazzák Finnország csatlakozását a NATO-hoz.

Finnország és Svédország a tavalyi madridi NATO-csúcson kérte felvételét az észak-atlanti szervezetbe. Az eddig semleges két észak-európai állam csatlakozását első körben támogatta a magyar kormány, ám a kormánypárti frakciók tagjai közül többen aggályukat fejezték ki. Véleményük szerint a két skandináv állam politikusai gyakran fogalmaztak meg igaztalan vádakat Magyarországgal szemben.

Ezért is utazott parlamenti delegáció március elején Stockholmba és Helsinkibe. A találkozó után az Országgyűlés alelnöke közölte: Magyarország támogatja Finnország NATO-csatlakozását. Minden vitás kérdést sikerült rendezni és egy kölcsönös tiszteleten alapuló együttműködés indult el a két ország között.

A svéd NATO-csatlakozásról a magyar Országgyűlés egy későbbi időpontban dönthet.

Kapcsolódó tartalom

 

Kiemelt képünk: Az Országgyűlés plenáris ülése 2023. március 27-én. (Fotó: MTI/Bruzák Noémi)

Ajánljuk még