Aktuális

Putyin: Tudjuk, hogy iszlamisták követték el a terrortámadást, kérdés, ki volt a megrendelő

Magyarország továbbra sem vesz részt fegyverszállításban

Az orosz-ukrán háborúnak csak vesztesei lesznek, ezért mielőbb béketárgyalásokra és tűzszünetre van szükség – erről is beszélt Orbán Balázs a Vasárnapi Újságban. Azt mondta: a védelmi együttműködés fejlesztését alapvetően támogatjuk, hiszen fontos, hogy az uniós tagállamok képesek legyenek saját magukat megvédeni. Magyarország azonban továbbra sem vesz részt fegyverszállításban – számolt be az M1 Híradója.

Egy év alatt egymillió darab 155 milliméteres tüzérségi lövedéket vásárol Brüsszel – erről állapodtak meg az unió vezetői a héten. Egyes becslések szerint az ukrán erők naponta akár 7 ezer ilyen tüzérségi lövedéket is kilőnek, így az uniós utánpótlás több, mint négy hónapra elegendő muníciót biztosíthat az ukrán tüzérségnek.

Kapcsolódó tartalom

A magyar kormány támogatja a védelmi együttműködés fejlesztésére vonatkozó javaslatokat, de arra nem hajlandó, hogy ezekből az együttműködésekből az ukrajnai frontra magyarországi, vagy Magyarország révén beszerzett fegyverek kerüljenek

– indokolta a Kossuth Rádióban Orbán Balázs Magyarország álláspontját a közös uniós lőszerbeszerzés kapcsán.

„Támogatjuk a közös fegyver beszerzést, de abból csak és kizárólag a magyar hadsereg, a magyar a honvédség, a magyar katonák részesülhetnek. Ily módon tudunk kiállni azon elvünk mellett, amelyet továbbra sem kívánunk feladni, hogy nem veszünk részt a fegyverszállításokkal ebben a konfliktusban, hanem megpróbálunk kimaradni, és ez a kormányzati célkitűzés, hogy továbbra is kimaradjunk.”

– közölte Orbán Balázs.

Kapcsolódó tartalom

A miniszterelnök politikai igazgatója hangsúlyozta: a magyar álláspont az orosz-ukrán háború kitörése óta változatlan. Azt mondta: ennek a háborúnak csak vesztesei lesznek, és Európa biztosan a vesztesek között lesz. Ezért az EU és Magyarország érdeke, hogy mielőbb tűzszünet legyen, majd béketárgyalások kezdődjenek, ami után Európa biztonságát hosszú távon is rendezni kell.

Kapcsolódó tartalom

A magyar kormányéval megegyező álláspontot képviselt az uniós csúcson a bolgár elnök. A Magyar Nemzet tudósítása szerint Rumen Radev bejelentette:

Bulgária nem vesz részt az Európai Unió kollektív lőszervásárlási programjában, nem küld se lőszert, se fegyvereket Ukrajnának.

Kapcsolódó tartalom

Azt mondta: országa feltölti saját készleteit és segíteni fogja a többi tagországot, hogy azok is hasonlóan tegyenek. Brüsszelben újságíróknak elmondta, feltételeket fog szabni: a másoknak eladott, Bulgáriában gyártott katonai felszerelések nem juthatnak el Ukrajnába.

A Magyar Nemzet arról is írt, hogy Rumen Radev államfő még a múlt év végén kijelentette:

mint köztársasági elnök és a hadsereg főparancsnoka továbbra is felelősséggel tartozik a bolgároknak, és nem fogja hagyni, hogy belesodorják Bulgáriát a háborúba, bármilyen szép szólamokkal is próbálják alátámasztani annak szükségességét. Egy felmérés szerint a bolgár társadalom túlnyomó része nem pártolja Ukrajna katonai támogatását.

Az óceán túlpartjáról azonban másképp látják az orosz-ukrán konfliktust. Az Egyesült Államok Nemzetbiztonsági Tanácsának szóvivője szerdán azt is bejelentette, hogy nem akarnak tűzszünetet Ukrajnában.

Kapcsolódó tartalom

A Nézőpont Intézet elemzője, Erdélyi Rezső Krisztián szerint

„a demokrata adminisztráció abban érdekelt, hogy minél inkább elhúzódjon ez a konfliktus.”

Amerika szerint azért kell támogatni Ukrajnát, mert az elhúzódó harcokkal meggyengítik az orosz hadsereget, meggyengítik Oroszországot – erről is beszélt Erdélyi Rezső Krisztián az M1-en.

Kapcsolódó tartalom

„Ha ez megtörténik, akkor egyrészt utána 10,15, 20 évig nincs „problémájuk” Oroszországgal, és ráfordulhatnak a Kína elleni – nem fegyveres nyilván –, de gazdasági vagy egyéb konfliktusokra, mert, Kínát tekintik valódi ellenfélnek”

– mondta Erdélyi Rezső Krisztián.

A Nézőpont Intézet elemzője hozzátette: Washington azért is támogatja Kijevet, mert ha az ukránok nem aratnak egyértelmű győzelmet Oroszország felett, akkor sérül az Egyesült Államok hitelessége.

Kapcsolódó tartalom

Kiemelt kép: A német hadsereg 104-es harckocsizászlóaljának egyik új Leopard 2 A7V tankja a szállítmány ünnepélyes átadásán a bajorországi Pfreimd laktanyájában 2023. február 3-án. A Krauss-Maffei-Wegmann német hadiipari vállalat gyártotta Leopard 2 harckocsikat 1979-ben állította hadrendbe az ország hadserege, a Bundeswehr, amelynek azóta is a fő harckocsitípusa (fotó: MTI/AP/DPA/Daniel Karmann).

Ajánljuk még