Aktuális

Megvan A Dal 2024 győztese: Itt meghallgathatja a nyertes produkciót

Orbán Viktor: Megvédjük a gazdákat az ukrán gabonadömping káros hatásaitól

| Szerző: hirado.hu
A kétnapos uniós csúcsot követően Orbán Viktor közösségi oldalán jelentette be, hogy a közép-európai országok megállapodásra jutottak, amely szerint Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök koordinálásával közösen lépnek fel az ukrán gabonadömping káros hatásaival szemben, és védik meg ezzel a gazdákat.

Mint ismert az uniós mezőgazdasági miniszterek hétfői tanácskozásán az Európai Bizottság úgy döntött, hogy az ukrán gabonával elárasztott hat kelet-európai tagállam közül csupán háromnak biztosít kárenyhítő támogatást.

Kapcsolódó tartalom

„Brüsszel ismét kettős mércével mér, diszkriminációs politikát folytat és szándékosan hátrányos helyzetbe hozza magyar gazdálkodókat” – kommentálta akkor a döntést Brüsszelben Nagy István agrárminiszter.

„Olyan fokú elemi felháborodás van az érintett tagállamok között, és annyira sántítanak az érvek, amelyeket Brüsszel felhoz – ráadásul teljes mértékben szakmaiatlanok is –, hogy azt nem lehet másnak tekinteni, mint kifejezetten politikai célzatú döntésnek. Egy politikailag motivált döntést pedig minden további nélkül lehet módosítani” – ezt már a hirado.hu-nak nyilatkozta a tárcavezető, kiemelve, hogy az ukrán gabonadömping miatt hat kelet-európai tagállam küzd, és folyamatosan egyeztetett arról, hogy hogyan lehet módosítani a bizottság döntését. Az EU által kezdeményezett szolidaritási folyosókon beragadt ukrán gabona miatt belső zavarok keletkeztek a lengyel, a román, a bolgár, a cseh, a szlovák és a magyar agrárpiacon.

Nagy István szerint a végleges döntés március 30-án várható, amikor az érintett országok is állásfoglalást tehetnek.

Orbán Viktor miniszterelnök pénteki bejelentése arról árulkodik, hogy az egyeztetések sikeresen zajlottak, és az érintett országok közösen lépnek fel az ukrán gabonadömping káros hatásaival szemben, hogy megvédjék a gazdákat.

Kapcsolódó tartalom

Ajánljuk még