Aktuális

Megvan A Dal 2024 győztese: Itt meghallgathatja a nyertes produkciót

Duna House: Lakáshitel törlesztésére is alkalmas lehet az egészségpénztári befizetés

Lakáshitel törlesztésére is alkalmas lehet az egészségpénztári befizetés és az utána járó szja-visszatérítés, utóbbi mértéke egy házaspárnál 10 éves távlatban meghaladhatja a 2 millió forintot is – közölte a Duna House pénteken az MTI-vel.

Rámutattak, hogy aki egészségpénztári megtakarítását lakáshitel fizetésére is hasznosítja, egyszerűen növelheti a törlesztésre fordítható forrást, hiszen az egészségszámlára feltöltött összeg 20 százaléka személyi jövedelemadó-visszatérítésként visszaigényelhető.

Kapcsolódó tartalom

A szabályoknak megfelelően, a lakáscélra fordítandó befizetés havi összege legfeljebb a tárgyév első napján érvényes havi minimálbér 15 százaléka lehet, ami idén 34 800 forint, de maximum a hitelre kifizetett törlesztőrészlet összege.

A Duna House szerint

a havi utalásnál érdemes valamivel többel kalkulálni az egészségpénztárak által levont működési költségek miatt.

Példaként említették, hogy ha valaki havi 37 500 forinttal számol, az éves szinten 450 000 forint, amelynek 20 százaléka, vagyis 90 000 forint már biztosan visszaigényelhetővé válik az éves szinten legfeljebb 150 000 forintos keretből.

Ezzel a lehetőséggel adós és adóstárs külön-külön élhet, így ez az opció egy házaspárnál már évi 180 ezer forint pluszt jelent. Az évről évre növekvő minimálbérnek köszönhetően pedig 10 éves távlatban az szja jóváírás meghaladhatja a 2 millió forintot is.

Az összeg maximalizálása és az önsegélyező családi szolgáltatások közötti átfedésből – például önkéntes nyugdíjpénztári befizetés – adódó ütközés elkerülése érdekében tanácsos pénzügyi szakértő segítségét kérni

– írták.

Arra is felhívták a figyelmet, hogy az egészségpénztári befizetésből történő hiteltörlesztésnél a takarékoskodónak a hitelszerződésben adósként vagy adóstársként kell szerepelnie, illetve saját néven lévő számláról, késedelem és hátralék nélkül kell fizetnie a törlesztést. A folyamatos teljesítést igazolni is kell, az előző három havi törlesztőrészlet befizetéséről szóló dokumentációval.

Kiemelték,

a támogatás összegét a pénztár a havi törlesztés befizetésének igazolása után lakossági folyószámlára vagy közvetlenül a hitelt folyósító pénzintézetben található hitelszámlára is utalhatja, automatikusan törlesztve ezzel a hitelt, akár előtörlesztésként, akár a havi törlesztés részeként.

A közlemény idézi Fülöp Krisztiánt, a Duna House cégcsoporthoz tartozó Credipass magyarországi vezetőjét, aki elmondta: az egészségpénztárból kizárólag lakáscélú jelzáloghitelt lehet törleszteni. A szakember arra is kitért, hogy az önsegélyező szolgáltatásokhoz, így a lakáshitel törlesztéséhez is csak a már legalább 180 napja a pénztárban tartott egyenleg használható.

A kiemelt kép illusztráció.

Ajánljuk még