Rendkívüli

Negyven halálos áldozata és több mint száz sebesültje van egy koncertterem elleni támadásnak Moszkva mellett

Gion Gábor: A haza védelmében a korszerű technika kevés, katonákra van szükség

A haza védelmének legfőbb eleme az ember, a nemzeti politika és a korszerű technika önmagában kevés, katonákra van szükség – jelentette ki a Honvédelmi Minisztérium védelmi stratégiáért és humánpolitikáért felelős államtitkára csütörtökön Nagykanizsán, az alapkiképzési programban részt vett katonák eskütétele után.

Gion Gábor hangsúlyozta, hogy a katonai hivatás állandó készültséget jelent: a munkaidő nem jár le a nap végén, nem akasztják szögre az egyenruhát a 8 óra leteltével.

Kapcsolódó tartalom

Ezért is elengedhetetlen, hogy a társadalom elismerje áldozatvállalásukat – fűzte hozzá köszöntőjében az államtitkár.

Kiemelte: az önkéntesek a civil foglalkozásuk megtartása, illetve felsőfokú tanulmányaik mellett támogatják a honvédelem ügyét. A katonai szolgálat vállalására biztatta mindazokat, akik elhivatottságot éreznek magukban, hogy civil munkájuk mellett baj esetén fegyvert fogjanak a hazáért.

A honvédség szinte bármilyen iskolai végzettséggel rendelkező embernek tud feladatot, illetve szolgálati lehetőséget biztosítani. Ugyanakkor az önkéntes tartalékos katonai szolgálat jó megoldás lehet azoknak a fiataloknak, akik vagy később szeretnék megkezdeni, vagy szüneteltetik felsőfokú tanulmányaikat. A katonaságnál a civil életben is hasznosítható képességek birtokába jutnak, a felsőoktatási intézményekbe jelentkezők pedig többletpontokat szerezhetnek – fejtette ki Gion Gábor.

Arra is felhívta a figyelmet, hogy az elmúlt években jelentősen emelkedett a tartalékosok létszáma: már több mint 11 500-an állnak szolgálatban. Az elmúlt évek történései igazolták a tartalékos rendszer létjogosultságát: a katonák a koronavírus-járvány idején példásan helytálltak, támogatták a kórházak tevékenységét, részt vettek az objektumok fertőtlenítésében, valamint a járőr- és határvédelmi feladatokat láttak el. Nemzetközi porondon is bizonyítottak, a KFOR-kontingensben és az iraki misszióban.

Kapcsolódó tartalom

A Honvédelmi Minisztérium és a honvédség szándéka, hogy minél több fiatal válassza a katonai szolgálatot. Abban bíznak, hogy az Egységes Alapkiképzési Program elvégzése után sokan döntenek majd a katonai hivatás mellet, hiszen a tudás, amit megszereztek vagy megszereznek, nem csak a háborúban, és nem csak a honvédség kötelékében lesz hasznos – fogalmazott.

Ruszin-Szendi Romulusz, a Honvéd Vezérkar főnöke rámutatott, a fiatalok bátorságukat bizonyították azzal, hogy vállalták, felveszik a Magyar Honvédség egyenruháját és vállalják esküjükben azt, ami ezután következik; hogyha kell, életük árán is megvédik ezt a szép hazát, és életük is áldozzák azért, hogy a magyar emberek békében, biztonságban élhessenek.

Ajánljuk még