Megrázó

Megöltek egy férfit egy józsefvárosi lakásban

V. Németh Zsolt: Fontos felismerni, hogy a víz korlátos mennyiségben áll rendelkezésre

Magyarországon természetesnek vesszük, hogy a víz korlátlanul rendelkezésre áll, de be kell látni, hogy ez nincs így – mondta V. Németh Zsolt, az Energiaügyi Minisztérium víziközmű-ágazatért felelős államtitkára szerdán az M1 Ma este című műsorában.

A víz világnapja alkalmából az államtitkár rávilágított arra, hogy Európán belül is van olyan ország, ahol az ott élők megtapasztalják a víz hiányát. Egy portugál példát említett, ahol egy kiszáradt folyómedret futballpályának használnak.

Emlékeztetett arra, hogy a tavalyi nyarat a magyar mezőgazdaság is megszenvedte az aszály miatt. Már nem lehet úgy gondolkodni, hogy a klímaváltozás majd az unokáinkra tartozik. Mindenki már a saját bőrén érzi. Ezért is találó a világnap szlogenje, hogy „Változtass most!” – tette hozzá.

A vízgazdálkodás jelenlegi legfontosabb feladata megtartani a vizeket.

A vita a hogyan körül van. Nagyon fontos lenne megtartani a vizeket a tájban, a folyók holtágaiban – hangsúlyozta az államtitkár.

A szennyvíztisztás fontosságáról azt mondta: a háztartások 83 százaléka képes erre országosan, míg a városokban 90 százalék fölötti, szinte teljes ez az arány. Ugyanakkor 600-700 kis faluban még nincs szennyvízkezelés – hívta fel a figyelmet a további teendőkre, megemlítve, hogy léteznek új tisztítási technológiák, amelyekkel alkalmasak lennének arra, hogy a tisztított vizeket a mezőgazdaságban öntözésre használják.

Kapcsolódó tartalom

Ezen a területen az „agrárium nagy bajban van” – jegyezte meg az államtitkár –, mert az Európai Unió nem támogatja az öntözőrendszerek kiépítését. Ezért erre „nemzeti forrást kell bevonni”. Példaként hozta fel a Duna-Tisza közi homokhátságot, amelyet kritikus helyzetűnek mondott, úgy fogalmazva, „már megoldásért kiált”.

Az elkövetkező évek, évtizedek erről szólnak majd

– vélekedett. El kell fogadni, hogy lesznek vízállásos területek, és nem szabad mindenhonnan levezetni a vizeket azért, mert azok ideig-óráig kárt okoznak – tette hozzá.

Megemlítette azt is, hogy az ukrajnai háború óta megemelkedett energiaárak miatt sok vízközműcég kritikus állapotba került. Ezért az Energiaügyi Minisztériumban a februárban létrejött, önállóan működő víziközmű-ágazatért felelős államtitkárság feladatai közé tartozik az elmaradt rekonstrukciók pótlása.

Jelenleg a 95 ezer kilométernyi ivóvízvezeték 40 százaléka 40 évnél öregebb, ezért jelentős, 25 százalék körüli az elszivárgás miatti veszteség. Megengedhetetlen, hogy minden ötödik liter víz elvesszen – tette hozzá az V. Németh Zsolt.

Ajánljuk még