Gyász

Elhunyt Gát György

Tömegbaleset az M1-esen: rendkívüli előleget fizetnek a biztosítók a károsultaknak

| Szerző: hirado.hu
Rendkívüli előleget fizetnek a biztosítók az M1-es autópályán történt tömegbaleset károsultjainak. A Magyar Biztosítók Szövetsége, illetve a gépjárműfelelősség-biztosításban érintett hazai biztosítók így próbálnak segíteni az érintetteknek, ugyanis a rendőrségi vizsgálat, a felelősség tisztázása hosszabb időbe is telhet.

Az izzó roncsok maradványait még órákkal a múlt szombati tömegbaleset után is locsolniuk kellett a tűzoltóknak az M1-es baleset helyszínén. Akkor egy katasztrófafilmhez hasonlított a baleset helyszíne. A legtöbb jármű a felismerhetetlenségig roncsolódott, vagy porig égett.

Egy héttel az eset után szinte a legtöbb biztosítóhoz megérkeztek már a kárigények. Erről Lampert Gábor, a Magyar Biztosítók Szövetségének kommunikációs vezetője beszélt szombaton az M1-délutáni műsorában.

Tizenkilenc gépjármű megsemmisült ebben a tömeg katasztrófában” – árulta el.

Hozzátette: a rendőrségi vizsgálat, a felelősség tisztázása hosszabb időbe telhet, ezt azonban – ezúttal – nem várják meg a biztosítók, és rendkívüli előleget fizetnek az autópályán történt tömegbaleset károsultjainak. Bár még alkalmazni nem kellett, de ilyen helyzetekre is van szabályozás, ami a károsultak mihamarabbi kifizetését biztosítja.

Egy ilyen helyzetben a biztosítók nem várják meg a hatályos jogszabályok szerint azt, hogy ki a felelős, és ki nem felelős, hanem megpróbálnak a károsultak, az érintettek, a sebesültek segítségére sietni, és egy tetemes, mondjuk úgy, hogy jogcím nélküli előleggel minél előbb ezt folyósítani az érintetteknek” – mondta.

A hatóságok még vizsgálják a tragédia körülményeit. Szakértők ugyanakkor abban biztosak, hogy jóval kisebb lett volna a baj, ha a sofőrök betartják a követési távolságot és lassabban haladnak a kritikus szakaszon.

Március 11-én a valaha volt egyik legsúlyosabb magyarországi közúti tömegszerencsétlenség történt az M1-es autópálya Hegyeshalom felé tartó szakaszán, a fővárostól mindössze néhány kilométerre. Szélvihar tombolt, ami a környező szántóföldekről befújta a port az autópályára, ezért rendkívül rosszak voltak a látási viszonyok.  Egy 44 éves férfi meghalt, akire az egyik kiégett autó alatt találtak rá. További 39-en megsérültek.

Ajánljuk még