Aktuális

Két gyermeket ütöttek el Móron: miután mindkét kicsi jobban lett, a hálás család első útja a mentőállomásra vezetett

Karácsonyék a biodómot sem tudták befejezni

| Szerző: hirado.hu
Két éve készen kellene lennie, de ma már senki nem tudja, mi lesz a biodómmal. Európa legnagyobb fedett trópusi csarnoka 2021 végén nyílt volna meg, ehelyett három éve félkész állapotban áll a Városligetben. A kormány eddig több mint 40 milliárd forintot adott a projekt befejezésére, de az új városvezetés leállíttatta az építkezést.

 

Jelen pillanatban semmilyen szempontból nem látható, hogy mi lesz a biodómmal – mondta a Magyar Nemzetnek Baán László, aki szerint jelenleg a létesítmény állagmegóvása zajlik.

A Liget Budapest projekt miniszteri biztosa felidézte: a biodóm egy fővárosi kezelésben lévő intézmény. Az állatkert projektje volt, melyre a kormány eddig több mint 40 milliárd forintot adott. Bár a projekt befejezése akkor még jóval kevesebből kijött volna, a Karácsony Gergely-féle városvezetés 2019-ben leállíttatta az építkezést.

Karácsony Gergely főpolgármester (Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)

Európa legnagyobb fedett trópusi csarnoka 2021 végén nyílt volna meg, ehelyett három éve félkész állapotban áll a Városligetben.

Az 1,7 hektáros biodóm az állatkert nagyszabású bővítése, a Pannon Park központi létesítménye volt, melyet Persányi Miklós, a Gyurcsány-kormány korábbi környezetvédelmi minisztere, az állatkert egykori igazgatója álmodott meg. Az Orbán-kormány 43,7 milliárd forintot biztosított a munkálatokra, a befejezéshez azonban további húszmilliárd forintra volt szükség, amit a Karácsony-vezette fővárosnak kellett volna biztosítani. Ám hamar nyilvánvalóvá vált, hogy nincs rá keret, majd több alkalommal is kijelentették, hogy kormányzati forrásból szeretnék befejezni a munkát.

Kapcsolódó tartalom

Budapest korábbi főpolgármestere, Tarlós István teli kasszát hagyott az új vezetésre, melyből, ha a befejezésre szánt összeget a beruházásra fordították volna, Európa legnagyobb fedett trópusi csarnoka már réges-régen kész lenne. A halogatás viszont csak egyre nehezebbé teszi, és a beláthatatlan jövőbe tolja a projekt befejezését. Egyes prognózisok szerint már többe kerül a befejezés, mint amit eddig ráköltöttünk, tehát az eddigi 40 milliárdhoz képest sokszorosan növekedtek a befejezés költségei” – fogalmazott a Liget Budapest projekt miniszteri biztosa.

Ám a főváros a kormánytól várja a halasztás miatt jóval borsosabb árú befejezést.

Kiss Ambrus, Budapest főpolgármester-helyettese korábban még arról is beszélt, hogy készek a kormánynak adni a félig felépített intézményt. Később Erő Zoltán, Budapest főépítésze azt mondta, hogy a biodóm projektjét ráerőltették Persányi Miklósra.

Az 1,7 hektárnyi területen épülő fedett biodóm a Fővárosi Állat- és Növénykertben (Fotó: MTI/Mohai Balázs)

Utóbbi kapcsán a Magyar Nemzet megkereste Tarlós István korábbi főpolgármestert, aki azt nyilatkozta, hogy Persányi már a kezdet kezdetén külön kérte, hogy saját maga bonyolíthassa le a biodóm megépítését.

Tarlós István szerint az állatkert volt igazgatója 2019 nyarán minden részletezés nélkül terjesztett be egy további húszmilliárdos többletigényt a Közfejlesztések Tanácsához, ami tárgyalhatatlan volt. Ugyanakkor a beruházásra ott volt még hatmilliárd forint maradék, emellett a kormány felajánlotta a Hermina-garázs forrását, ami további hétmilliárd forint volt. Sőt, ha Karácsonyék a Lánchíd felújításával nem álltak volna le másfél évre, akkor ott is megmaradt volna ötmilliárd, ami összesen 18 milliárd forint – mutatott rá.

De azt sem szabad elfelejteni, hogy mi kétszázmilliárdot hagytunk a kasszában – rögzítette a volt főpolgármester, aki szerint 2021-re már rég elkészülhetett volna a biodóm – olvasható a Magyar Nemzetben.

Ajánljuk még