Aktuális

Élő adásban ájult el a meteorológus

Soltész Miklós: Mutassuk meg a fiataloknak a zarándokhelyeket!

Magyarországon ma több mint 230 ezer gyerek jár egyházi iskolába – közülük közel 120 ezren katolikus intézménybe -, akiknek érdemes volna megmutatni azokat a búcsújáró- és zarándokhelyeket, amelyek az elmúlt évtizedben megszépültek – mondta a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára vasárnap a zalai Búcsúszentlászlón.

Soltész Miklós a katolikus templom befejezett belső felújításának kapcsán tartott liturgián azt mondta: ha az egyházi vezetők, a nagyszülők, a szülők és a hitoktatók megmutatják a gyerekeknek ezeket a helyeket, amelyek élménye annak idején nekik is megadatott, „akkor a következő nemzedékkel nem lesz gond”.

Kapcsolódó tartalom

Sokan panaszkodnak, hogy a fiatalokat nem lehet megszólítani, de ha megmutatjuk nekik az ország zarándokhelyeit, akkor ezeknek a fiataloknak olyan közösségi élményben lesz részük, ami „továbbviszi a kereszténységet, a hitet, a krisztusi tanítást” – vélekedett az államtitkár.

Mindenki láthatja, tapasztalhatja, hogy milyen módon üldözik máshol, „tőlünk nyugatabbra és keletebbre is” a kereszténységet – fogalmazott.

Kapcsolódó tartalom

Most, amikor Magyarországon nem kell attól félni, hogy támadás ér bárkit, aki megvallja keresztény hitét, mindenki szabadon gyakorolhatja a vallását, óriási lehetőség előtt állunk, ami egyben felelősség is – hangsúlyozta Soltész Miklós.

Az államtitkár hozzátette: nekünk most lehetőségünk van arra, hogy visszaadjuk, amit ezer évvel ezelőtt Szent István királyon keresztül megkaphattunk, a kereszténység felvételét. Ha ezt a hitet most mi visszaadjuk más országoknak, más nemzeteknek, „akkor teljesítettük keresztényi kötelességünket”.

Kapcsolódó tartalom

Tódor Szabolcs esperes, plébános a szentmisét bevezetve elmondta: csaknem fél éven át zárva volt a búcsúszentlászlói kegytemplom, amelynek belső terét 30 millió forint kormányzati támogatással, valamint a környékbeli önkormányzatok és a hívek hozzájárulásával újították fel. Újrafestették a mennyezetet, az oldalfalakat, felújították az ablakokat, az áramhálózatot, rendbe tették a fő- és a mellékoltárt, a padokat. A bejáratnál új szélfogó, továbbá két új gyóntatószék is készült, illetve a kórust is rendbe hozták.

Kapcsolódó tartalom

Molnár Gyula polgármester (független) arról beszélt, hogy a környékben élő alig kétezer ember tartja fent a búcsújáró hely templomát. A felújítás azonban nehézségeket okozott, mert az infláció megdrágította terveiket.

A belső felújításon átesett búcsúszentlászlói katolikus templom hálaadó szentmiséjét Udvardy György, a Veszprémi Főegyházmegye érseke celebrálta. A liturgiát követően a templom mellett felsorokozott közel száz motorost és fél tucat traktorost, valamint járműveiket is megáldotta.

Kiemelt kép: MTI/Katona Tibor

 

Kapcsolódó hírek

Soltész Miklós: A kereszténység a legüldözöttebb vallás a világon
<em>„Tapasztaljuk a világban, és tudjuk, a kereszténység a legüldözöttebb vallás”</em> – jelentette ki a Miniszterelnökség egyházi és nemzetközi kapcsolatokért felelős államtitkára szombaton a Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyei Komlóskán, a község központjában felépített kereszt megáldásával egybekötött ünnepségen.
Belföld
Soltész Miklós: Magyarország továbbra is kiveszi részét a szolidaritásból
Az ukrajnai háborúban a béke megteremtése ugyan a nagyhatalmak feladata és lehetősége, a szolidaritás ugyanakkor mindannyiunké, és Magyarország továbbra is kiveszi részét ebből a szolidaritásból – hangsúlyozta a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára kedden Budapesten.
Belföld
Soltész Miklós: Nick Vujicic a békesség, a béke iránti vágyat erősíti világszerte
Nick Vujicic üzenetében a békesség, a béke iránti vágyat erősíti szerte a világban – hangsúlyozta a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára pénteki budapesti sajtótájékoztatóján, amelyet annak apropóján tartott, hogy a világhírű ausztrál-amerikai prédikátor hamarosan újra Magyarországra látogat.
Belföld
Soltész Miklós: A magyarországi nemzetiségek őrzik hagyományaikat, nyelvüket és közösségüket
Fontos, hogy a magyarországi nemzetiségek megőrizzék hagyományaikat, nyelvüket, közösségeiket és hitüket, amelyek gyakorlásához a magyar kormány minden segítséget és támogatást meg kíván adni a jövőben is – hangoztatta szombaton a főként szlovének lakta Vas vármegyei Apátistvánfalván a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára.
Belföld

Ajánljuk még