Aktuális

Washington belvárosában több embert meglőtt egy fegyveres, a rendőrség bűnözési válságot emleget

Továbbra sem változtatott háborúpárti álláspontján a magyar baloldal

| Szerző: hirado.hu
Továbbra sem változtatott háborúpárti politikáján a magyar baloldal. Ahogy arra az Origo felhívta a figyelmet, az ellenzéki pártok és a bukott miniszterelnök-jelöltjük már a tavalyi kampány során egyértelművé tették, hogy fegyver-szállításokkal és akár magyar katonákkal is segítenék Ukrajnát a harctéren. Mindeközben a kormánypártok sem változtattak véleményükön tavaly óta: a FIDESZ és a KDNP akkor is és most is a béke fontosságát hangsúlyozták, és azt, hogy Magyarországnak ki kell maradnia a háborúból.

Folyamatos támadás alatt tartotta a Fidesz-KDNP által az Országgyűlés elé benyújtott békepárti javaslatot a baloldal az elmúlt napokban.

A kormánypártok viszont kezdetektől fogva azonnali tűzszünetet és béketárgyalásokat szorgalmaznak. A magyar álláspont csak Európán és a nyugati világon belül van kisebbségben, a globális többség azonban békepárti. Ezt hangoztatta Orbán Viktor miniszterelnök ankarai tárgyalásain is.

Orbán Viktor miniszterelnök (j) és Recep Tayyip Erdogan török elnök Ankarában 2023. március 16-án (Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher).

„Fontos, hogy a béke hangja felvegye a versenyt a háború hangjának erejével, és fontos, hogy világossá tegyük, hogy a globális többség az békét akar” – mondta a magyar kormányfő.

Kapcsolódó tartalom

Ezt igazolják a nemzetközi diplomáciában gyakran elhangzó nyilatkozatok a világ más térségeiből, és legutóbb az ENSZ közgyűlésén is világossá vált, hogy a 193 tagállam többsége hazánkhoz hasonlóan vélekedik.

A magyar baloldal és Brüsszel mégis hazánkat támadja a békepárti álláspontja miatt. Vera Jourová – a jogállamisági eljárással foglalkozó uniós biztos – egy prágai vitaesten bírálta a kormányt.

A Mandiner tudósítása szerint az Európai Bizottság tagja két hete mondta azt: Magyarországot gyakrabban kell számon kérni, különösen az Oroszországgal és a háborúval kapcsolatos álláspontja miatt.

Kapcsolódó tartalom

A baloldal a kezdetektől a háború pártján áll – írja összeállításában az Origo. A lap arra emlékeztet: már a háború kitörése előtt egyértelművé tették, hogy fegyvereket és akár katonákat is küldenének a háborúba. Ezt maga a bukott miniszterelnök-jelölt, Márki-Zay Péter jelentette be.

A baloldal vezére, Gyurcsány Ferenc szintén többször tette egyértelművé háborúpárti álláspontját. A DK elnöke szerint ugyanis pocsék ember, aki nem hal meg Ukrajnáért.

Ukrán önjáró tüzérségi jármű tüzet nyit a donyecki régióban lévő Bahmut település közelében húzódó frontvonalon 2023. március 5-én. Bahmutot az ukrán védelmi erők tartják ellenőrzésük alatt, míg az orosz egységek erőiket a környező települések irányában történő támadó műveletek végrehajtására összpontosítják (Fotó: MTI/AP/Libkos).

A háború egy éves évfordulóján szégyenletesnek nevezte a kormány békepártiságát. Közösségi oldalán lényegében a fegyveres konfliktus folytatása mellett foglalt állást.

Pártelnökéhez hasonlóan Rónai Sándor DK-s európai parlamenti képviselő is egy alkalommal azon sajnálkozott, hogy Magyarország nem segíti katonákkal és fegyverekkel Ukrajnát.

Kapcsolódó tartalom

Márki-Zay Péter külpolitikai tanácsadója, a volt SZDSZ-es Szent-Iványi István a Partizán című műsorban pedig arra emlékeztetett: a Momentum szerint is fegyvereket kellene küldeni Magyarországnak Ukrajnába. Korábban a balliberális Fekete-Győr András és Donáth Anna is nyilatkozataikban fegyveres beavatkozást sürgettek Magyarország részéről ukrán területeken. De a sorba beállt Tordai Bence, a Párbeszéd politikusa is.

Mindezek alapján az Origo azt a következtetést vonja le cikkében, hogy a háború első heteiben tett baloldali nyilatkozatok nem hagytak kétséget afelől: ha a tavaly áprilisi választásokon Gyurcsány Ferencék győztek volna, akkor minden brüsszeli elvárást teljesítenek és Magyarország fél lábbal már a háborúban állna.

Ajánljuk még