Aktuális

Washington belvárosában több embert meglőtt egy fegyveres, a rendőrség bűnözési válságot emleget

A magyar fogyasztók döntő többsége továbbra is csak a rezsicsökkentett árat fizeti

| Szerző: hirado.hu
Magyarországon a fogyasztók döntő többsége továbbra is csak a rezsicsökkentett árat fizeti a gázért és az áramért. Mindkettő hazánkban a legolcsóbb az unióban – derül ki az MVM legfrissebb adataiból. A kormány döntése alapján egyébként március 1-től szeptember 30-ig fix áron kapják a gázt azok az intézmények, amelyek erre pályáztak. A rögzített árat április 1-jétől kiterjesztik az áramra is.

 

Tavaly ősz óta, amikor elszabadultak az energiaárak, a családok mellett a közintézményekben is megpróbáltak, megpróbálnak takarékoskodni a gázzal, illetve az árammal. De a kormány is igyekszik többféle módon segíteni, hogy kevesebbet kelljen fizetni.

Így például lehetővé tette, hogy március 1-től szeptember 30-ig fix áron kapják a gázt azok, akik erre pályáztak, de a rögzített árat kiterjesztették az áramra is.

Ez azt jelenti, hogy a kiszámíthatóbb rezsikiadások érdekében – ahogy a gáznál is – az állami, önkormányzati, egyházi intézmények és alapítványi egyetemek, amelyek a jelenlegi szerződésük alapján változó tarifákért kapják az áramat, április 1-től rögzített árakra térhetnek át.

Kapcsolódó tartalom

Az Energiaügyi Minisztérium friss tájékoztatása szerint a gáz esetében 1100 igénylő élt a felkínált lehetőséggel, míg az áram esetében 1200 intézmény, illetve szervezet.

Ez azt jelenti, hogy a gáznál 8400, az áramnál 20 ezer fogyasztási hely kap energiát rögzített áron.

Németh Szilárd kormánybiztos szerint az intézmények esetében ennek számos előnye van. Egyrészt olcsóbban kapják az energiát, másrészt stabil költségelemmé válik, így kiszámíthatóvá, tervezhetővé teszi a gazdasági évet az intézményeknek – hangsúlyozta Németh Szilárd, a rezsicsökkentés fenntartásáért felelős kormánybiztos.

Az MVM közben a november végéig kibocsátott energiaszámlákról közölt adatokat. Ennek alapján a földgázszolgáltatás esetében a kibocsátott számlák 78 százaléka, az áram estében pedig a számlák 67 százalék nem tartalmazott lakossági piaci áron elszámolt energiát. Ez is alátámasztja, hogy aki tehette takarékoskodott és megpróbálta az átlag alá szorítani fogyasztását.

Kapcsolódó tartalom

Az adatok alapján egyébként az Európai Unióban már hosszabb ideje Magyarországon a legalacsonyabb a háztartási áram és a gáz ára. Ez már nemcsak az átlagfogyasztókra igaz, hanem azokra is, akik 20 százalékkal meghaladják a határértéket.

Az már korábban eldőlt, hogy egész évben megmarad a rezsicsökkentett gáz-, áram- és távhőár. Ezt a közelmúltban Lantos Csaba energiaügyi miniszter jelentette be. Arról is beszélt, hogy a távhő rezsicsökkentett lakossági ára és a rendszerhasználati díj sem nő, és április 30-ig változatlan marad az átlagfogyasztás feletti lakossági piaci ár is.

A kormány célja, hogy Magyarország energiaellátása biztonságos, megfizethető és fenntartható legyen.

Kapcsolódó tartalom

A kiemelt kép illusztráció. 

Ajánljuk még