Aktuális

Egy friss kutatás szerint Trump kiütné Bident

Pápai kitüntetést kapott a Máltai Szeretetszolgálat nemzetközi vezetője

| Szerző: hirado.hu
Az Apostoli Szentszék legrégebbi, világi személyeknek adható kitüntetését adományozta Ferenc pápa Solymári Dánielnek, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat nemzetközi kapcsolatokért felelős vezetőjének.

A Szent Szilveszter Rend Lovagkeresztjét Erdő Péter bíboros esztergom-budapesti érsek, valamint Youssef Absi szíriai melkita görögkatolikus pátriárka március 17.-én Budapesten adta át Solymári Dánielnek – olvasható a Magyar Máltai Szeretetszolgálat szerkesztőségünkhöz eljuttatott közleményében.

Rangos, régi, ritka kitüntetés

A kitüntetéssel Solymári Dániel a Szentatya és a Szentszék nemzetközi kapcsolatainak érdekében végzett kiemelkedő munkáját, elsősorban a nemzetközi segélyezés és a humanitárius diplomácia terén elért eredményeit ismerte el Ferenc pápa.

 

A Szent Szilveszter Rend a Szentszék állami kitüntetése, melynek odaítéléséről közvetlenül a pápa dönt.

Az elismerés az Apostoli Szentszék legrégebbi, világi személyeknek szóló kitüntetése, amelyet az egyházért és annak nemzetközi kapcsolataiért végzett szolgálat elismeréseként adományoz a Szentatya. Első formáját II. Szent Szilveszter pápa alapította Aranysarkantyú Rend néven, ezt XVI. Gergely pápa 1841.-ben mint Szent Szilveszter rendet élesztett újra, tagjait pedig lateráni udvari grófoknak nevezték. Jelenlegi formáját 1905-ben, Szent X. Piusz pápa alkotta meg.

Kapcsolódó tartalom

A Szent Szilveszter Rend, mint pápai rendjel, a legritkábban adományozott kitüntetések közé tartozik, az 1945 óta rendelkezésre álló iratok tanúsága szerint kevesebb mint tíz magyar ember részesült ilyen elismerésben, közülük a negyven éves Solymári Dániel a legfiatalabb. A március 17-én átadott pápai kitüntetést Ferenc pápa közelgő magyarországi apostoli útjának előkészítésre időzítették.

Négy kontinensen dolgozott

Solymári Dániel felsőfokú tanulmányait Magyarországon, majd az Egyesült Királyságban végezte teológia és nemzetközi kapcsolatok szakokon.

 

 

A Magyar Máltai Szeretetszolgálatnál fiatal kora óta önkéntes szolgálatot végez, 2010 óta a szervezet főállású munkatársa, jelenleg nemzetközi kapcsolatokért felelős vezetője. Négy kontinensen dolgozott ember és természet okozta krízisekben, nyomortelepeken, menekülttáborokban, valamint polgárháborúk során.

Kapcsolódó tartalom

Hivatásának az emberi „peremvidékek” felzárkóztatását, a „magukra hagyottak” méltóbb életkörülményeinek megteremtését, valamint a mindezekre történő képes, írásos reflexiót tekinti. A Szuverén Máltai Lovagrend tagja, diplomatája.

A kitüntetést Ferenc pápa nevében Erdő Péter bíboros, prímás, esztergom-budapesti érsek, valamint Youssef Absi szíriai melkita görögkatolikus pátriárka adta át március 17.-én Budapesten a Prímási Palotában.

Fotók: Kovács Bence/Magyar Máltai Szeretetszolgálat

Kapcsolódó hírek

„Fáradtak, vagyunk, de nagyon büszkék is” – a magyar hősök napok óta kutatnak a túlélők után
A magyar mentőcsapatok már huszonhét ember életét mentették meg Törökországban és Szíriában a hétfői földrengés-katasztrófa után. A magyarok napok óta, megállás nélkül dolgoznak a helyszínen, egyre kevesebb ugyanis az esély arra, hogy a <a href="https://hirado.hu/kulfold/cikk/2023/02/09/hatalmas-pusztitast-hagyott-maga-utan-a-torok-sziriai-foldrenges">hétfő hajnali földrengés után</a> túlélőket találjanak a romok alatt. Időközben meghaladta a húszezret a katasztrófa halálos áldozatainak száma.
Külföld
Sok iskolában készülnek már Ferenc pápa magyarországi látogatására
Országszerte elkezdtek felkészülni az egyházi iskolák Ferenc pápa budapesti látogatására. Van olyan intézmény, ahonnan várhatóan több százan mennek el a Papp László Sportarénába, ahol kifejezetten fiatalokkal találkozik majd a Szentatya. A katolikus egyházfő április 28-a és 30-a között tesz lelkipásztori látogatást Magyarországon –hangzott el az M1 Híradójában.
Belföld

Ajánljuk még