Aktuális

Egy fegyveres túszejtő több embert megölt az Egyesült Államokban

Menczer Tamás: Maradunk a béke mellett

Magyarországot „bele akarják nyomni” az ukrajnai háborús konfliktusba és a háborúpárti táborba, „de mi maradunk a béke mellett” – jelentette ki a Külgazdasági és Külügyminisztérium kétoldalú kapcsolatokért felelős államtitkára pénteken az M1-en.

Menczer Tamás arra, hogy az Európai Parlament (EP) bírálta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminisztert minszki útja miatt, úgy reagált: az derült ki ismét, hogy ki a békepárti és ki a háborúpárti. Emlékeztetett: a magyar diplomácia vezetője azért utazott Fehéroroszországba, hogy a tárgyalás, a párbeszéd fontosságáról beszéljen, és minden – a háborúban érintett – felet ez irányába tereljen.

Kapcsolódó tartalom

Szólt arról, hogy Oroszország atomhatalom, és egy atomhatalommal tárgyalni kell. Egyúttal arra hívta fel a figyelmet, hogy egyre többen beszélnek a harmadik világháború esélyéről, amit már önmagában rendkívül ijesztőnek értékelt. Úgy folytatta: egyre többen beszélnek atomhatalmak összecsapásáról, a NATO és Oroszország összeütközéséről, ami „mindnyájunk pusztulását jelentené, és ezt mindenképpen el kell kerülni”.

„Akik nem akarnak tárgyalást, például azok az EP-képviselők, akik a magyar külügyminisztert bírálták, azok nem akarnak valójában békét és tűzszünetet, tehát háborúpártiak”

– jelentette ki Menczer Tamás.

Az államtitkár megjegyezte, hogy álláspontja szerint ezeknek a politikusoknak történelmi felelősségük van abban, hogy az európai érdek ellen cselekszenek, ugyanis – mint hozzáfűzte – a béke európai érdek, magyar érdek, az egész világ, köztük a háborúban érintett felek érdeke is.

„A háborúban emberek halnak meg, családok mennek tönkre, milliók hagyják el az otthonukat, mindemellett itt az energia- és gazdasági válság, mindezekre az egyetlen helyes válasz az azonnali tűzszünet és a béke”

– hangoztatta a politikus.

Kifejtette: „a békét elkezdték címkézni”, ugyanis Brüsszel és a magyar baloldal szerint az azonnali béke „tisztességtelen, rossz, és nem igazságos” béke lenne. Erről megjegyezte: „a béke jó, a háború meg rossz, ez a valóság, ez ennyire egyszerű”.

Szavai szerint Európában és a transzatlanti világban a háborúpártiak vannak többségben, globális szinten azonban a békepártiak. „Nem hagyhatjuk, hogy elnyomják a hangunkat, azt pedig pláne nem, hogy belesodorjanak minket a konfliktusba” – fogalmazott Menczer Tamás, rögzítve, hogy ezt nem is fogják hagyni.

Az államtitkár a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában arról beszélt, hogy a háborúba már rengeteg fegyvert szállítottak, de a béke „nem jött el”, a konfliktus „durvább, mint valaha”. A politikus egyúttal veszélyesnek és felelőtlennek minősítette azt a nyugati gondolkodást, amely szerint a háborút lehet irányítani, kontrollálni, ellenőrizni. Ezt háborút nem lehet ellenőrizni, és akik azt gondolják, hogy lehet, azok „a mi életünkkel játszanak” – mondta Menczer Tamás.

Ajánljuk még