Aktuális

Egy friss kutatás szerint Trump kiütné Bident

A DK politikusa menekülésnek nevezte a kispárti közös listát

| Szerző: hirado.hu
Menekülésnek nevezte a kispárti közös listát az európai parlamenti választásokon Gréczy Zsolt. A DK politikusa szerint akik közösen indulnak, beismerik, hogy önállóan nem érik el az öt százalékot. Hozzátette: a Donáth-doktrína szerint nem kell ennyi párt. Ebben mutatna irányt, ha mindenki külön sorakozna a startvonalhoz, és kiderülne, kik váltak reménytelenül 1-2 százalékos csoporttá.

 

Közösségi oldalán Gréczy Zsolt a kispártok menekülési útvonalának nevezte, ha az európai parlamenti választások során közös listán indulnak. Mint azt a DK-s politikus facebook-posztjában kifejtette: szerinte az emellett kardoskodók legfőbb érve az, hogy „ha külön indulnak, esélyük sincs megugrani a mandátumot érő öt százalékot. Ám ha közös listán szerepelne az LMP, a Jobbik, az MSZP és a Párbeszéd, akkor együtt akár két mandátumot is szerezhetnek – kb. tíz százalékos eredménnyel”.

A politikus hozzátette: „úgy látom, egy kispárti közös lista csupán menekülés lenne attól, hogy szembesülni kelljen a valós támogatottság megismerésével. Az európai parlamenti választás tisztán listás voksolás, amely több millió ember megkérdezésével készülő egyértelmű közvéleménykutatás. Iránymutató a 2026-os megmérettetés előtt. Megmutatja, ki, hol tart, mennyit dolgozott, mennyit ér.

Gréczy Zsolt  (MTI Fotó: Illyés Tibor)

Gréczy felvetette: „ki vezetné az MSZP, a Párbeszéd, a Jobbik és az LMP közös listáját? Mivel egy, legfeljebb két mandátumról beszélünk, mind a négy pártnak nem is jutna brüsszeli képviselő hely. Biztos, hogy a szavazóik is automatikusan voksolnának egy közös listára? Négy párt közös indulása sem ad ki négy mandátumot, legfeljebb – jó esetben – kettőt. Ki mond le erről és mi ennek az ára?

Gréczy szerint „akik közösen indulnak, egyértelműen beismerik, hogy önállóan nem érik el az öt százalékot, és akkor ez nagyjából 2026-ra is kijelöli a pályájukat. A Donáth-doktrína szerint nem kell ennyi párt. Ebben mutatna irányt, ha mindenki külön sorakozna a startvonalhoz, és kiderülne, kik váltak reménytelenül 1-2 százalékos csoporttá. Az pedig további kérdéseket vetne fel az EP-választás után.” – olvasható Gréczy Zsolt Facebook-posztjában.

Kiemelt kép: Gréczy Zsolt (Fotó: MTI/Krizsán Csaba)

Ajánljuk még