Időjárás

Szekrénybe a télikabáttal, beköszönt az igazi tavasz! Mutatjuk, mikor

Közel 15 millió forint bírságot szabott ki a BELTÁV Vagyonkezelőre a jegybank

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) 14,9 millió forint bírságot szabott ki a BELTÁV Vagyonkezelő Kft.-re, mert nem teljesítette bejelentési és tájékoztatási kötelezettségét a Nordtelekom értékpapírjaival kötött, a küszöbértéket meghaladó részesedést eredményező ügyleteiről – közölte a jegybank csütörtökön,

A közlemény szerint a jegybank a piacfelügyeleti eljárásban állapította meg, hogy a BELTÁV Kft. – amely az ügyletek idején a kibocsátó egyik vezetőjével szoros kapcsolatban álló személynek minősült – 2020 és 2022 között évente a jogszabályban előírt évi 5 ezer eurónak (1,975 millió forint) megfelelő küszöbértéket meghaladó összegben végzett kereskedést a Nordtelekom Nyrt. által kibocsátott részvényekkel.

Erről azonban – a piaci visszaélések tilalmára vonatkozó európai uniós rendelet (MAR) erre vonatkozó előírása ellenére – nem értesítette a kibocsátót és az MNB-t.

A kibocsátónak az értesítés alapján publikálnia kell az ügyleteket a jogszabályban meghatározott közzétételi helyeken,

ennek hiányában a tőkepiac szereplői, befektetői nem tudják meg például, hogy jelentős változások következhetnek a részvények tulajdonában, módosulhat a papírok kínálata, illetve a szavazati jogok aránya az adott kibocsátónál – tették hozzá.

Az ügyet súlyosbította, hogy az ügyletek egy részénél a kibocsátói részvény szerepelt a BUMIX indexkosárban, valamint a társaság több éven keresztül jelentős számú ügylet kapcsán nem teljesítette értesítési kötelezettségeit – írták.

Kapcsolódó tartalom

A kiemelt kép illusztráció.

Ajánljuk még