Időjárás

Érkezik a hidegfront és a fagy – térképen mutatjuk a hétvégi időjárást

„Gyurcsány Ferenc önmagát és a feleségét tekinti a baloldal vezetőjének”

| Szerző: hirado.hu
A DK elnöke egyértelműen önmagát és feleségét képzeli el a baloldal vezetőjeként – erről beszélt a Századvég Alapítvány tanácsadója az M1-en. Ifj. Lomnici Zoltán szerint a volt miniszterelnök március 15-ei beszédében sem rejtette véka alá irányítói törekvéseit, és ezt többi baloldali pártnak is megüzente.

 

A pesterzsébeti Petőfi-szobornál az MSZP, a Batthyány-örökmécsesnél pedig a Jobbik helyezett el ünnepi koszorút. Mindkét párt szimpatizánsok nélkül ünnepelte március 15-ét.

A momentumos Donáth Anna beszédét a nagytétényi kastélyparkban mindössze néhányan hallgatták, és pár tucatnyian voltak csak kíváncsiak a Mi Hazánk Pilvax közben tartott rendezvényére is. Az LMP nem is próbálkozott. Ungár Péter társelnök mindössze egy internetes videóban tette közzé pártja ünnepi üzenetét.

Kapcsolódó tartalom

Nagy rendezvényt – legalábbis névleg – a baloldalon egyedül Gyurcsány Ferenc hirdetett meg.

Bár Dobrev Klára már hetek óta azzal tüzelte a DK-sokat, hogy a Gyurcsány házaspár hosszú idő után először mond egy színpadon beszédet, közvetlenül a kezdés előtt csak szállingóztak az emberek.

Végül Gyurcsány Ferenc a telefonját nyomkodva néhány száz rajongó előtt kezdett beszélni. A vártnál gyérebb érdeklődés ellenére a DK elnöke azt hangoztatta, hogy a kormánnyal szemben az ő pártjuk az egyetlen alternatíva.

Aki a baloldalon nincs vele, vagy a kormánypártokat támogatja, az a nemzet szégyene

– fogalmazott az egykori miniszterelnök, aki ezután azt tanácsolta a hallgatóságnak, hogy küzdjenek meg a szabadságukért, különben jogfosztottá válnak. „Merjetek megküzdeni a szabadságotokért, különben jogfosztottak maradtok és lesztek, és előbb-utóbb nem a nemzet büszkeségei, hanem szégyenévé váltok” – mondta.

Gyurcsány Ferenc a szavazók mellett a többi ellenzéki pártnak is üzent. Őket arra szólította fel, hogy ne gyengítsék a baloldalt:

Háborúban fegyver kell a kézbe, a politikai harchoz szív és erkölcs kell. Talán érteni fogják, akinek ezt mondom: akinek ez nincs meg, az ne menjen harcba. Mert valójában csak gyengítenek bennünket.”

Kapcsolódó tartalom

Gyurcsány Ferenc régóta nem titkolja, hogy az ellenzék egyedüli vezetőjeként önmagát és feleségét képzeli el – erről a Századvég Alapítvány tanácsadója beszélt. Ifj. Lomnici Zoltán emlékeztetett: a volt miniszterelnök legutóbb az évértékelő beszédében név szerint is bemutatta azokat a politikusokat, akik átléptek a DK-ba.

Ezzel pedig egyértelműen az volt a célja, hogy példát statuáljon a baloldalon.

„Ahol ő halad, azon a mezsgyén – ezt ő úgy hívja, hogy józan, hazafias és európai, ebből kettőt általában a többség kétségbe szokott vonni, de ez mindenkinek a saját döntése –, tehát ő ezen a vonalon kíván szövetségeseket gyűjteni, és ezen a vonalon úgy érzi, hogy csak egyedül és csak a Demokratikus Koalícióval nyerni és lehet többséget szerezni” – fogalmazott az alkotmányjogász.

Hozzátette: Gyurcsány Ferenc nyíltan „kisgömböc politikát” folytat, amelyet elsőként jövő tavasszal, az önkormányzati választásokon érvényesíthet majd.

Kapcsolódó tartalom

Kiemelt kép: Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció (DK) elnöke, volt szocialista miniszterelnök és felesége, Dobrev Klára, a párt miniszterelnök-jelöltje a DK XI. kongresszusán és ellenzéki előválasztási kampánynyitó rendezvényén a Budapest Kongresszusi Központban 2021. augusztus 29-én (Fotó: MTI/Mohai Balázs)

Ajánljuk még