Rendkívüli

Felgyújtottak egy rendőrautót, törtek és zúztak a német szurkolók Nápolyban a Bajnokok Ligája nyolcaddöntő előtt

Szavazzon! Ön hogyan emlékezik meg ma az 1848-as forradalomról?

| Szerző: hirado.hu
Ma van az 1848-49-es forradalom és szabadságharc kitörésének 175. évfordulója, amelynek alkalmából országszerte és a határon túl számos ünnepi rendezvényt tartanak. Ön hogyan emlékszik a forradalomra azon kívül, hogy kitűzi a kokárdát?

1848. március 15-én az európai forradalmi hullám részeként Pest-Budán is kitört és vér nélkül győzött a forradalom, amelynek kiemelt célja a nemzeti szuverenitás és a polgári átalakulás elérése volt.

A márciusi ifjak egyebek mellett a cenzúra eltörlését, évenkénti országgyűlést Pesten, nemzeti őrsereg felállítását, közös teherviselést, felelős magyar kormányt, az úrbéri viszonyok megszüntetését, és a politikai fogjok szabadon bocsátását követelték.

A forradalom győzelmével megszületett a modern, parlamentáris Magyarország és elindult a szabadságharchoz vezető folyamat, amelynek célja a Habsburg uralom megszűntetése, a függetlenség és az alkotmányos berendezkedés kivívása volt.

Az 1848/49-es forradalom és szabadságharc Magyarország újkori történetének egyik legmeghatározóbb eseménye, ugyanis a társadalmi reformjaival véget vetett a feudalizmusnak és elindította a polgári átalakulást.

Országszerte és a határon túl is számos ünnepi rendezvényt tartanak ma, az 1848–49-es forradalom és szabadságharc kitörésének 175. évfordulója alkalmából. Orbán Viktor miniszterelnök Kiskőrösön, a Petőfi Sándor Művelődési Központ előtt mondja el ünnepi beszédét. A budai Várban és a Múzeumkertben egész napos programokkal várják a családokat.

Kapcsolódó tartalom

Kiemelt kép: MTI/Kovács Tamás

Ajánljuk még