Aktuális

Lovagias felajánlásnak hitte, lépcsőházában rabolták ki a budapesti asszonyt

Csák János: Ma az a bátorság Európában, hogy mi békét akarunk

| Szerző: hirado.hu
„Ma az a bátorság Európában, hogy kimondjuk: békét akarunk” – fogalmazott a március 15-i nemzeti ünnep alkalmából, szerdán a budapesti Múzeumkertben elmondott beszédében a kultúráért és innovációért felelős miniszter.

Csák János elmondta: „március 15-én hős elődeinkre emlékezve hirdetjük, hogy a magyarok immár 1100 éve, 33 nemzedék óta mindmáig a szabadság népe”. Hozzátette, a magyarok soha nem hódoltak be senkinek, nem lettek senkinek a gyarmata, szellemüket és lelküket senki nem tudja elfoglalni.

Életerőnk forrása a magyar kultúra” – hangsúlyozta, emlékeztetve arra, hogy a kultúra nemcsak művészi alkotásokat vagy épületeket jelent, hanem a világlátást, az életmódot, az észjárást is. Csák János kiemelte, hogy a kultúra nélkül széthullik a közösség.

Kultúra révén válunk egyes egyének halmazából önazonossággal bíró nemzetté” – fogalmazott.

Elmondása szerint a magyarok nem a történelem áldozatai, hanem a túlélői, sőt győztesei, mert minden nehézség ellenére állják a sarat, alkotnak és gyarapodnak. A béke fontosságát ma, a szomszédunkban dúló háború árnyékában nem lehet eléggé hangsúlyozni – közölte a miniszter, kiemelve: „ha ez a háború elszabadul, mindent elpusztíthat, Európát is”.

Ünnepi műsor a Magyar Nemzeti Múzeum előtt tartott megemlékezésen (Fotó: MTI/Balogh Zoltán)

Csák János emlékeztetett: a magyar érdek mindig az volt, hogy Európában szabad nemzetek békében, együtt éljenek.

Mint hozzáfűzte, a szabadság, a béke és a rend az Isten, család, haza egységén alapul.

A küzdelemnek akkor van értelme, ha van család, gyerekek és unokák, akik majd öröklik a magyar kultúrát – fejtette ki a miniszter, hangsúlyozva: családok nélkül nincs haza.

Nekünk, mai magyaroknak nem lehet más a programunk, mint hogy a magyar szabadság szellemi jelenségét és lelki örökségét átadjuk a következő nemzedékeknek” – mondta ünnepi beszédében Csák János.

Kapcsolódó tartalom

Kiemelt kép: MTI/Balogh Zoltán

Array
(
    [replacement] => [galleryreference id="9222544" align="aligncenter"]
    [shortcode] => 
		
		

    [title] => 
    [image] => https://cdn.cms.mtv.hu/wp-content/uploads/sites/7/2023/03/Diszunnepseg-a-Muzeumkertben-1-HPGy-e1678882467844-1024x576.jpg
    [alignment] => aligncenter
)

Ajánljuk még