Gyász

Elhunyt Gát György

Orbán Viktor: A béke pártján állunk, erkölcsi kötelességünk mindent megtenni azért, hogy elhallgassanak a fegyverek

Ahogy a korábbi években, Orbán Viktor miniszterelnök az idén is levélben köszöntötte a határon túli magyar közösségek tagjait nemzeti ünnepünk előestéjén; a levelet számos helyi ünnepségen fel fogják olvasni – tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke kedden.

Orbán Viktor szerint 1848. március 15-e különleges helyet foglal el a világtörténelem lapjain. 175 év távlatából is csodálattal emlékezünk erre a makulátlan fényű napra, amikor a magyar nemzet vérontás nélkül, békében és egyetértésben vívta ki szabadságát – írta.

Kapcsolódó tartalom

Mi, magyarok történelmünk során sokszor bebizonyítottuk, hogy bátran fel merjük venni a harcot a ránk zúduló ellenséges túlerővel, ugyanakkor – más nemzetekhez hasonlóan – mégis jobban szeretünk élni a szabadságban, semmint meghalni érte – fogalmazott a kormányfő.

Hozzátette: évtizedeken át joggal és őszintén remélhettük azt, hogy Európa földjén nem pusztíthat többé háború. A mostani szörnyű időkben ezért még inkább szükségünk van a magyar szabadság iránytűjére, amely történelmünk annyi vészkorszakán vezetett már keresztül bennünket.

Békére vágyunk, és a béke pártján állunk – szögezte le a miniszterelnök, aki arról is írt: tisztelettel fordulunk más nemzetek felé, de ugyanezt a tiszteletet várjuk el a magyarok iránt Brüsszelben, Washingtonban és Kijevben is. Erkölcsi kötelességünknek tartjuk, hogy mindent megtegyünk azért, hogy elhallgassanak a fegyverek, mert ez az egyetlen út, amely ma garantálni tudja a magyar emberek biztonságát és boldogulását a Kárpát-medencében – írta Orbán Viktor, levelét úgy zárva: „Legyen béke, szabadság és egyetértés!”

Kapcsolódó tartalom

Ajánljuk még