Aktuális

Fegyveres férfi ejtette túszul egy busz utasait Rio de Janeiróban

Folyamatosan támadják Brüsszelből a gyermekvédelmi törvényt

A gyermekvédelmi törvényt Brüsszelből folyamatosan támadják, pedig olyan hasznos dolgok is részei, mint például a pedofilnyilvántartás. Erről a Belügyminisztérium államtitkára beszélt az M1 Ma reggel című műsorában. Rétvári Bence hozzátette: egy év alatt csaknem nyolcezer esetben kértek le adatokat a pedofil-nyilvántartásból. Az államtitkár hangsúlyozta: a kormány mindenben segíteni akar a családoknak, hogy meg tudják védeni a saját gyermeküket.

Az egyik legfontosabb ideológiai küzdelem Magyarország és Brüsszel között a gyermekvédelem témakörében zajlik – mondta ifj. Lomnici Zoltán. Az alkotmányjogász az M1-en úgy fogalmazott: az unió egy olyan jogszabályt állít be homofóbnak, amin keresztül a kormányt támadja, de valójában azzal súlyosan a szülők jogait sérti.

Ez a vita látszólag a magyar kormány és Brüsszel között zajlik, vagy éppen a strasbourgi székhelyű Európa Tanács között,

de valójában ez elsősorban a szülők jogait érinti és csak másodlagosan a jogalkotó vagy a kormányzat szándékait

– fejtette ki.

Ursula von der Leyen még 2021 júniusában jelentette be, hogy Magyarország ellen minden jogi eszközt bevetnek annak érdekében, hogy a kormány módosítsa a gyermekek védelmére és az LMBTQ-propaganda visszaszorítására hozott törvényeket. Az Európai Bizottság elnöke egyenesen azt állította: ez a törvény diszkriminál, szégyenletes, és teljességgel szembemegy az uniós alapértékekkel: az emberi jogokkal, méltósággal és egyenlőséggel.

Kapcsolódó tartalom

Néhány hete a közösségi médiában büszkélkedett azzal egy 40 éves fővárosi pedagógiai asszisztens, hogy 15 éves fiú a szeretője. A férfi részletekbe menően beszámolt szexuális életéről.

De több hasonló, gyermekek ellen elkövetett megrázó esetre is fény derült a közelmúltban. Az egyik ilyen az volt, amikor letartóztatták a pedofíliával meggyanúsított korábbi LMP-s politikust, a 67 éves Kovács Gábort. Ő az otthonából csalt el egy 13 éves fiút, akivel szemben, a gyanú szerint, egy autóban követett el szexuális visszaélést.

Kapcsolódó tartalom

Egy év alatt csaknem nyolcezer esetben kértek le adatokat a pedofil-nyilvántartásból – közölte Rétvári Bence. A Belügyminisztérium államtitkára az M1-nek azt mondta: a gyermekvédelmi törvény 2021-es módosítása tette lehetővé, hogy létrehozzanak egy nyilvántartást azokról, akik gyermekek sérelmére szexuális bűncselekményt követnek el. Úgy fogalmazott: a szolgáltatás korlátlan alkalommal, ingyenesen vehető igénybe a kiskorú gyermeket nevelő szülők számára, csak ügyfélkapu kell hozzá.

Teljesen nyilvános, bárki számára igénybe vehető. Akinek ha van kiskorú gyereke, annak bármennyi lekérdezés ingyenesen indítható. Az első időszakban volt nyilván a legnagyobb az érdeklődés – ott egy hónap alatt közel ötezer lekérdezés –, de azóta is havonta 100-500 lekérdezés van, és bízunk benne, hogy ez tényleg egy biztonságot tud nyújtani a családoknak. Ezért nem értjük, hogy ami a családoknak biztonságot jelent, azt az unió miért támadja meg az Európai Bíróságon?” – magyarázta Rétvári Bence.

Kapcsolódó tartalom

Nemzeti egyetértés van a gyermekek védelmében Magyarországon – derült ki az Alapjogokért Központ közvélemény-kutatásából. Zila János elemző azt mondta: a megkérdezettek 58 százaléka még az eddigiekhez képest is tovább szigorítaná a törvényt

A gyermekek védelme erős jogi keretek között helyezkedik el, és ezt helyesnek tartják, illetve a többség úgy gondolja, hogy ennek még akár a további erősítése is szükséges” – fejtette ki.

Az Alapjogokért Központ szerint a hazai közvélemény szemében a gyermekvédelmi törvény a gyermekek jóllétének kiemelt garanciáját jelenti, szemben a baloldal által hangoztatott „gyűlöletkeltő propaganda” címkével.

A kiemelt kép illusztráció (Fotó: Shutterstock)

Ajánljuk még