Aktuális

Fegyveres férfi ejtette túszul egy busz utasait Rio de Janeiróban

Beneda Attila: Világszerte hatalmas az érdeklődés a magyar család- és nőpolitikai intézkedések iránt

A magyar család- és nőpolitikai intézkedéseket külföldön is példaértékűnek és követendőnek tekintik – mondta Beneda Attila, a Kulturális és Innovációs Minisztérium helyettes államtitkára az M1-en hétfőn.

New Yorkban az ENSZ nők helyzetével foglalkozó bizottsági rendezvényén alkalmunk volt megtapasztalni, hogy míg itt az Európai Unióban, egyáltalán a nyugati világban, van egyfajta értékválság, úgy a teljes ENSZ tagállami körben, ami 193 országot jelent, a különböző fejlettségű országoknál is megvan egyfajta józanság, amivel a magyar kormány családpolitikájára tekintenek – mondta a helyettes államtitkár.

Beneda Attila kifejtette, családbarát országot építenek, amelyben a nemzet építőköve a család: „erősebb család, erősebb nemzet”. Ennek nagyon fontos eleme a nők helyzete, vagyis a nők kettős szerepvállalása.

Egyrészt gyermekvállalással tudnak tenni a családért, a nemzetért, másrészt a munkaerőpiacon is részt tudnak venni.

És nem utolsó sorban a „láthatatlan munka”, amit munkából hazaérve az otthoni dolgokat kell ellátni. Ezért kell a nőkre egy nagyon különleges lehetőségsort bővíteni annak érdekében, hogy aki gyermeket vállal ne kerüljön nehezebb anyagi helyzetbe- mondta.

Közölte, a legfontosabb intézkedések közül a 30 év alatti gyermeket vállaló nők személyi jövedelemadó mentességét, valamint a csedet, azaz a csecsemőgondozási díjat 100 százalékkal megemelték. Említette még a gyed extrát, amivel a nők a gyermek féléves korától egészen kétéves koráig nyolc órás munkaidőben úgy dolgozhatnak, hogy közben megkapják a családtámogatást.

A házasságkötések számának alakulását reménykeltőnek nevezte a helyettes államtitkár. Ugyanis a válság idejét megelőző esztendőben 40 éves csúcsot döntött a házasságkötések száma és 60 éves mélypontra került a válások száma.

A meghozott családpolitikai intézkedésekkel a nőknek a szabad választás lehetőségét akarják megadni – tette hozzá. A bölcsődefejlesztésekkel ezt a szabad választást segítik. Ma már három és félszer annyi településen van bölcsőde, mint 2010-ben volt. A kormány célja, hogy mindenki, aki a gyermekét bőlcsödébe szeretné vinni, megtehesse – fogalmazta meg.

Beneda Attila a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában azt is elmondta, hogy a férfiak és nők közötti esélyegyenlőség tekintetében is fejlődik az ország. „Sokat haladtunk a foglalkoztatásban, hiszen a magyar kormány fő célkitűzése a szabad döntésen alapuló választás lehetősége elsősorban az édesanyák, de az egész család számára is” – közölte.

Fejlődést értünk el a családon belüli erőszak leküzdése szempontjából is – hangsúlyozta.

Amiben szeretnének még haladni, az a nők közéleti szerepvállalása – mondta. Kiemelte, hogy csökkentek a nők és férfiak közötti fizetési különbségek. Példaként hozta fel a vezető menedzsment szintet, ahol már egyformák a fizetések, de általános szinten van egy 16 százalékos különbség, ami korábban nagyobb volt.

Hozzátette, folyamatosan figyelik és nyitottak a jó, a családpolitikába beépíthető megfontolandó nemzetközi példákat is, ezért is hozták létre a Kopp Mária intézetet, a KINCS-et.

Fő célkitűzésnek nevezte, hogy a gyermekvállalás ne jelenthessen anyagi hátrányt a család számára. Elmondta, az egész társadalomnak fontos lenne, hogy a nők a közéletben és a politikában a mostaninál erőteljesebben tudják hallatni a hangjukat.

Kapcsolódó tartalom

A kiemelt kép illusztráció (Fotó: Shutterstock)

Ajánljuk még