Aktuális

Tömegbaleset az M1-esen: rendkívüli előleget nyújtanak a biztosítók a károsultaknak

Tömegbaleset az M1-esen: Megkezdődött az útburkolat helyreállítása, a közösségi oldalakat elárasztották a balesetről készült felvételek

Továbbra is tart a megrongálódott útburkolat helyreállítása a M1-es autópályán történt szombati tömegbaleset helyszínén, a munkálatok miatt 8 kilométer hosszan torlódnak a járművek a sztráda Hegyeshalom felé vezető oldalán, a herceghalmi csomópont után – közölte az Útinform a Magyar Koncessziós Infrastruktúra Fejlesztő Zrt.-re (MKIF) hivatkozva hétfő délután a honlapján.

Azt írták, a 28-as és a 30-as kilométer közötti szakaszon a külső sávban tart a munkavégzés, és már a Sasfészek-tó pihenőtől érzékelhető a lassulás, megtorpan a járműsor.

Az Útinform azt kéri, aki csak teheti, már az M0-s autóút csomópontjától az 1-es főutat válassza, de arra is felhívták a figyelmet, hogy az erős forgalom miatt az 1-es főúton Biatorbágy és Herceghalom átkelési szakaszán is torlódik a kocsisor, lépésben lehet csak haladni. Visszatérni az autópályára a 39-es jelű Bicske csomópontban lehetséges

A BRFK vasárnapi közleménye szerint a balesetben 41 gépjármű volt érintett. Egy férfi elhunyt, 39 ember megsérült; ketten életveszélyesen, tizenketten súlyosan, huszonöten könnyebben.

Tart a nyomozás a szombati tömegbaleset ügyében

Több sérültet hazaengedtek már, de a súlyos sérülteket még kórházban ápolják. Magyarország egyik legnagyobb tömegszerencsétlenségének egy halálos áldozata van, összesen 39-en sérültek meg. A helyszínen még tartanak a helyreállítási munkák, ezért az érintett sztrádaszakaszon sebességkorlátozás van érvényben – hangzott el az M1 Híradóban.

Egy kamion szinte fékezés nélkül csapódott az utat eltorlaszoló autókba. A fedélzeti kamera rögzítette az ütközést. A felvételen látszódik, hogy sűrű porfelhő van, szinte semmit sem látni.

Két autót tolt át a szemközti sávba és gyűrt maga alá az egyik nyergesvontató, ez felismerhetetlenné vált, összenyomódott és kitörtek a kerekei, több  gépkocsi pedig teljesen kiégett. Egy katasztrófafilmhez hasonlított az M1-es autópálya Hegyeshalom felé tartó szakasza a fővárostól mindössze néhány kilométerre.

Mostanra már biztossá vált, hogy ez a valaha volt egyik legsúlyosabb magyarországi közúti tömegszerencsétlenség.

Negyvenegy jármű ütközött össze. Egy 44 éves férfi meghalt, akire az egyik kiégett autó alatt találtak rá, 39-en megsérültek.

Kapcsolódó tartalom

„A tömegbaleset helyszínén apokaliptikus körülmények voltak” – mondta az Országos Mentőszolgálat szóvivője. Győrfi Pál hangsúlyozta: 4 mentőhelikoptert és 16 mentőautót riasztottak a helyszínre. A sebesülteket, köztük több gyermeket négy település – Győr, Tatabánya, Székesfehérvár és Budapest – kórházaiba szállították.

„Négy gyermek, illetve tíz felnőtt súlyos sérüléseket szenvedett. Jellemzően töréseket, zúzódásokat, belső sérüléseket. Volt egy férfi, aki légúti égés miatt életveszélyes állapotban került lélegeztetve mentőhelikopterrel kórházba” – mondta Győrfi Pál.

Hét városból hetven tűzoltó megfeszített tempóban még késő éjszaka is dolgozott. Eloltották és átvizsgálták az izzó járműveket, de szinte minden a tűz martalékává vált.

„A bicskei önkormányzati tűzoltók melegedő busza is a helyszínre érkezett, valamint a bicskei önkormányzat öt ember részére ideiglenes szállást biztosított éjszakára” – mondta Szabó-Bisztricz Anett, a Fejér Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője.

Az autópálya már újra járható és a szalagkorlát javítása is befejeződött,

de az útburkolat mintegy 250 négyzetméteren megsérült, ezért 80 kilométer/órás sebességkorlátozást vezettek be az érintett szakaszon.

A közösségi oldalakat elárasztották a balesetről készült felvételek. Már messziről lehetett látni a hatalmas lángot és füstöt. Aki csak tudott, azonnal megállt, és próbált segíteni.

Szélvihar tombolt, ami a környező szántóföldekről befújta a port az autópályára, ezért rendkívül rosszak voltak a látási viszonyok.

Bár még nem lehet megállapítani, hogy ki vagy kik okozhatták a tömegszerencsétlenséget, az biztos, hogy ha a követési távolságot többen betartják, kevesebb kár keletkezik – mondta az M1-nek nyilatkozó közlekedési szakértő.

Dobrocsi Endre felhívta a figyelmet: ha ilyen időjárási jelenséget észlelünk, az a legfontosabb, hogy fékezzünk és húzódjunk le, akár a vészvillogó bekapcsolásával, de mindenképpen jelezzünk a mögöttünk haladóknak.

Kapcsolódó tartalom

„Ismét felszínre került az a nagyon régi vezetéselméleti és vezetéstechnikai alapelv, hogy mindig csak olyan sebességgel szabad közlekednünk, hogy meg tudjunk állni minden olyan akadály előtt, amire adott útszakaszon számítani lehet. Ennek érdekében, nagyon fontos, hogy az általunk belátott útszakasz sosem legyen rövidebb, mint a féktávolságunk. Ennek érdekében  nagyon fontos az, hogy amikor nem látok egy területet, oda nem szabad behaladni, hiszen nem tudjuk, hogy a mi biztonságos haladásunk feltételei fennállnak-e” – mondta Dobrocsi Endre közlekedésbiztonsági szakértő.

A rendőrség büntetőeljárást indított, szakértők bevonásával vizsgálják a tömegkarambol körülményeit.

Kiemelt kép: (Fotó: MTI/Lakatos Péter)

Ajánljuk még