Gyász

Elhunyt a Ferencváros Európa-bajnok és KEK-győztes vízilabdázója

Jó hír – újabb családokat véd a rezsicsökkentés

A kormány tovább bővítette a rezsicsökkentésben érintett fogyasztók körét. A döntés értelmében már az önkormányzati és az állami bérlakások bérlőinek is 36 forintot kell fizetniük az áramért, évi 2523 kilowattóra fogyasztásig. A könnyítés több tízezer családot érinthet. Mindeközben a legfrissebb adatok szerint továbbra is Magyarországon a legalacsonyabb a lakossági áram- és gázár az Európai Unióban.

 

Újabb családokat véd meg a kormány a magas áraktól a rezsicsökkentés kiterjesztésével. Az erről szóló döntés értelmében már az önkormányzati és az állami bérlakások bérlőinek is kedvezményes árat, 36 forintot kell fizetniük az áramért, átlagfogyasztásig, azaz évi 2523 kilowattóráig.

A könnyítés több tízezer fogyasztót érint. Az M1-nek nyilatkozó energiajogász szerint a kormány elkötelezett abban, hogy a brüsszeli szankciók által sújtott háborús időszakban is minél több család részesüljön a rezsicsökkentés által kínált kedvezményben.

Kapcsolódó tartalom

Ezt erősíti a mostani kormányrendelet is. Ez alapján a bérlakásokba a fenntartóknak célszerű külön mérőórákat felszerelniük. Ezek hiányában ugyanis a kedvezményes mennyiséget az épületben lévő, önálló ingatlanok számának szorzata alapján kell megállapítaniuk és elszámolniuk.

„Itt a címzett egyébként az állami és önkormányzati bérbeadó, tehát nekik kell gondoskodni a szerződés módosításáról, illetve az elszámolás mérési oldaláról is, fel kell szerelni ezeket a mérőket” – mondta Tóth Máté energiajogász.

A legfrissebb adatok szerint bár Európában több országban is csökkennek az energiaárak, de a magyar rezsinek még mindig nincs párja az Unióban. Ez azt jelenti, hogy februárban ismét Magyarországon volt a legalacsonyabb az áram és a gáz lakossági egységára az Európai Uniós országok között.

Kapcsolódó tartalom

A kiemelt kép illusztráció.

Ajánljuk még