Gyász

Elhunyt a Ferencváros Európa-bajnok és KEK-győztes vízilabdázója

A szombati a Magyarországon valaha volt egyik legnagyobb tömegszerencsétlenség – a rendőrség büntetőeljárást indított

| Szerző: hirado.hu
Halálos áldozata is van a szombati tömegszerencsétlenségnek, amely az M1-es autópályán történt nem messze Budapest határától. Az éjszakai romeltakarítás során egy 44 éves férfi holttestét találták meg az egyik kiégett roncs alatt. Összesen 39-en sérültek meg Magyarország egyik legnagyobb tömegbalesetében, köztük tíz gyermek, két ember életveszélyes állapotban van. A rendőrség büntetőeljárást indított. Az biztos, hogy a látási viszonyok nagyon rosszak voltak a porátfúvás miatt. Az autópálya javításra szorul, ezért 80 kilométer/órás sebességkorlátozás érvényes az érintett szakaszon.

 

Egy kamion fékezés nélkül csapódott az utat eltorlaszoló autókba. A fedélzeti kamera rögzítette az ütközést: a felvételen látszódik, hogy sűrű porfelhő van, szinte semmit sem látni. A sofőr mégsem lassít, 90 km/h-val megy. A torlódást későn észleli és szó szerint letarolja az álló járműveket.

Két autót tolt át a szemközti sávba és gyűrt maga alá az egyik nyergesvontató, ez felismerhetetlenné vált, összenyomódott és kitörtek a kerekei. Több másik kocsi pedig teljesen kiégett. Egy katasztrófafilmhez hasonlított az M1-es autópálya Hegyeshalom felé tartó szakasza a fővárostól mindössze néhány kilométerre.

Kapcsolódó tartalom

Hét városból 70 tűzoltó vonult a helyszínre, akik megfeszített tempóban, még késő éjszaka is dolgoztak, de a porátfúvás miatt keletkezett sár is nehezítette a munkájukat.

„A katasztrófavédelem együttműködésével a bicskei önkormányzati tűzoltók melegedő busza is a helyszínre érkezett, valamint a bicskei önkormányzat öt ember részére ideiglenes szállást biztosított éjszakára. A tűz keletkezésének okát, körülményeit a katasztrófavédelem tűzvizsgálati eljárás keretében vizsgálja” – közölte Szabó-Bisztricz Anett, a Fejér Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője.

A Magyarországon valaha volt egyik legnagyobb tömegszerencsétlenségben 41 jármű ütközött össze. Egy 44 éves férfi meghalt, akire az egyik kiégett autó alatt találtak rá. További 39-en megsérültek.

Négy mentőhelikopter és 16 mentőautó vonult a helyszínre. A sebesülteket négy település – Győr, Tatabánya, Székesfehérvár és Budapest – kórházaiba szállították. Tíz gyermek sérült meg, közülük négyen súlyosan, valamint huszonkilenc felnőtt, közülük ketten életveszélyesen és tízen súlyosan.

Kapcsolódó tartalom

Az autópálya már újra járható, de a forgalom araszol. Sebességkorlátozást vezettek be a baleset helyszínén.

„80 kilométer/órára kell csökkenteni azon a részen a sebességet. Több autó, 19 autó is kigyulladt a tegnapi balesetben, így nagyjából 200-250 négyzetméteren égett meg az útburkolat és 160 méteren sérült a  szalagkorlát” – mondta Szimicsku László, az MKIF Zrt. szóvivője.

A rendőrség büntetőeljárást indított, szakértők bevonásával vizsgálják a tömegkarambol körülményeit.

Kapcsolódó tartalom

„A helyszínre érkező mentőegységek egészen extrém körülmények között végezték a munkájukat, a füstben, a porviharban, alig lehetett látni, alig lehetett lélegezni” – mondta Győrfi Pál, az Országos Mentőszolgálat szóvivője. „Összesen 16 mentőautót és 4 mentőhelikoptert riasztottunk a helyszínre.

A mentőegységek 39 sérültet láttak el és szállítottak kórházba, közülük négy gyermek, illetve tíz felnőtt súlyos sérüléseket szenvedett, jellemzően töréseket, zúzódásokat, belső sérüléseket. Volt egy férfi, aki légúti égés miatt életveszélyes állapotban lélegeztetve került mentőhelikopterrel kórházba”

– tette hozzá.

Győrfi Pál elmondta, hogy a mentés végén, amikor a mentők munkája már befejeződött, a roncsok szétválasztásakor találtak meg egy áldozatot.

„A helyszínen sikerült stabilizálni a súlyos sérültek állapotát is” – közölte Győrfi Pál, hozzátéve, hogy a sérülések főleg az ütközés miatt következtek be, a traumás, mechanikus sérülések voltak a jellemzőek.

„Az volt talán a szerencsés körülmény, hogy a járműveket el tudták hagyni, állítólag

volt olyan családfő, aki az egész családját, feleségét és három gyermekét is kimentette a kocsiból, ami után például a gyermekülés is elégett”

– zárta gondolatait Győrfi Pál.

Kapcsolódó tartalom

Az M1 tudósítója, Molnár Zengő elmondta, hogy az autópályát már megnyitották, de az aszfalt megégett, az oltáshoz használt víz pedig összekeveredett a porral. A Győr felé oldalon elég nagy a torlódás, mivel a javítási munkálatok miatt egy szakaszon lezárták az autópálya belső sávját, továbbá forgalomkorlátozást vezettek be az érintett szakaszon.

Kiemelt kép: Kiégett és sérült gépjárművek az M1-es autópályán Herceghalomnál, ahol öt kamion és 37 autó ütközött össze, mindkét irányban lezárták az autópályát (Fotó: MTI/Lakatos Péter)

Ajánljuk még