Időjárás

Ne hagyjuk otthon az esernyőt! – figyelmeztetést adott ki a meteorológiai szolgálat

Mint egy katasztrófafilm helyszíne: több mint 40 ütköző jármű, égő autók, sok sérült az M1-es autópályán történt tömegbalesetben

Súlyos tömegbaleset történt szombat délután az M1-es autópályán Mánynál. 43 jármű ütközött a sztráda Győr felé tartó oldalán: úgy tudni, 36 ember sérült meg, közülük többen is súlyosan. A járművek egy része kigyulladt. Tizenhét tűzoltóautó, mentőhelikopterek és több mentőautó is érkezett a helyszínre. A balesetet valószínűleg az erős szél miatt kialakult porvihar okozta: a látótávolság ugyanis jelentősen lecsökkent napközben.

 

Az M1-es autópálya olyan, mint egy katasztrófafilm helyszíne. Roncsok maradtak csak az autókból: teljesen kiégtek és összetörtek. Egy kamion több járművet is maga alá gyűrt, abból szinte semmi sem maradt, felismerhetetlenné vált. Összenyomódott és kiszakadtak a kerekei. A brutális tömegbaleset péntek délután volt Mány térségében.

Kapcsolódó tartalom

A közösségi oldalakra feltöltött videókban egymásba rohant, oldalára dőlt és lángoló autókat lehetett látni, mellettük kisgyermekes családokkal.

Hatalmas volt a por, mindent beborított, a látótávolság szinte a nullára csökkent,

ez okozhatta a szerencsétlenséget.

Kapcsolódó tartalom

A helyszínre nagy erőkkel vonultak ki a tűzoltók, a rendőrök és a mentők is. Több mint 40 autó ütközött össze és 36-an megsérültek. Tömegkarambolnak megfelelő protokoll szerint jártak el a hatóságok, három mentőhelikoptert is riasztottak.

Összeroncsolódott gépjárművek az M1-es autópályánál Herceghalomnál, ahol öt kamion és 37 autó ütközött össze, mindkét irányban lezárták az autópályát 2023. március 11-én. (Fotó: MTI/Lakatos Péter)

A kommunikációs láncunk segítségével végrehajtottuk a szükséges riasztást, több mentőállomás, sőt több vármegye mentőse erői is a helyszínre értek, és együtt dolgoznak a sérültek érdekében. Jelen pillanatban is folyik a sérültek vizsgálata. Az első visszajelzés arról szólt, hogy körülbelül a sérültek fele súlyosan, másik fele könnyebben sérült, hogy pontosan hányan vannak és hogy milyen sérüléseket szenvedtek, erről a helyszíni ellátás végén tudok beszámolni” – magyarázta szombat délután Győrfi Pál, az Országos Mentőszolgálat szóvivője.

(Fotó: MTI/Lakatos Péter)

Senki nem szorult be a roncsokba,

de több súlyos sérült is van, akiket a környező és távolabbi kórházakba szállítottak.

A tűzoltás és a mentés párhuzamosan ment, hiszen a tűzoltóknak nem csak a lángok megfékezésén kell dolgozniuk kint a helyszínen, hanem az esetleges autóban rekedt emberek felkutatását is el kellett végezniük, ebben 17 tűzoltó autó vett részt a helyszínen” – magyarázta szombat délután Szabó-Bisztricz Anett, a Fejér Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője.

Kapcsolódó tartalom

Összehangoltan, megfeszített tempóban folyt a munka, hogy minél előbb kimentsék a sérülteket.

(Fotó: MTI/Lakatos Péter)

Az elsődleges információk szerint,

egy kamion csúszott át a szemközti sávba és tarolta le az autósokat.

Az M1-es autópálya 29-es kilométerszelvényénél összesen 42 jármű ütközött össze, amelyből több ki is gyulladt. A balesetben 36-an sérültek meg. A rendőrség vizsgálja a baleset körülményeit” – mondta Csécsi Soma, a Budapesti Rendőr-főkapitányság szóvivője.

Kapcsolódó tartalom

Az autópályát a mentés idejére mindkét irányban lezárták, ezért óriási dugó alakult ki a bevezető szakaszokon is. A helyszínre a készenléti rendőrség is kivonult, akik melegedő buszokat biztosítottak az úton rekedt autósoknak.

„A műszaki mentéssel párhuzamosan a tűzoltók is dolgoznak a helyszínen, a tűzvizsgálók, azt próbálják kideríteni, hogy melyik autó kapott lángra először, illetve hogy miért kapott lángra, de nagyon nehéz dolguk van, mert amikor az első tűzoltóegység kiérkezett a helyszínre, már 20 autó egy egybefüggő lángtengerként égett, ehhez pedig hozzájárult az a hatalmas porfelhő is, ami feltehetően az első ráfutásos balesetet okozta.

Az autópályát várhatóan még az egész éjszaka nem fogják megnyitni, mert amikor végeztek majd a műszaki mentéssel, akkor az autópályakezelők, amelynek munkatársai, illetve gépei már a helyszínen vannak, ők akkor átveszik a helyszínt és megkezdik a károk felmérését, illetve a szalagkorlátok kijavítását. Amikor ezzel végeztek, csak akkor kezdődhet meg a forgalom részleges megindítása, de azt még egyelőre nem lehet tudni, hogy hány sávon és melyik irányba, de ez legkorábban a reggeli órákra várható” – tájékoztatott Vigh András, az M1 helyszíni tudósítója.

Kiemelt képünk: Kiégett és sérült gépjárművek az M1-es autópályán Herceghalomnál, ahol öt kamion és 37 autó ütközött össze, mindkét irányban lezárták az autópályát 2023. március 11-én. (Fotó: MTI/Lakatos Péter)

Ajánljuk még