Megrázó

Egy 28 hetes magzat a hamburgi lövöldözés egyik áldozata

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Nyomoz a rendőrség Karácsony tanácsadója ellen

| Szerző: hirado.hu
Nyomozást indított Karácsony Gergely volt tanácsadója utazásaival kapcsolatban a Nemzeti Nyomozó Iroda – tudta meg a Magyar Nemzet. A napvilágot látott információk szerint Korányi Dávid több nemzetközi útját is a fővárosi adófizetők állhatták, ráadásul a dollárbaloldal „intézőjének” minden második hivatalos külföldi látogatása az Egyesült Államok fővárosába vezetett.

Hűtlen kezelés bűntettének gyanújával indított büntetőeljárást Korányi Dávid külföldi útjaival összefüggésben a rendőrség – derült ki a Magyar Nemzet birtokába került hatósági határozatból. A dokumentumban arra is kitértek, hogy Terdik Tamás budapesti rendőrfőkapitány kérésére a nyomozásból az Országos Rendőr-főkapitányság kizárta a Budapesti Rendőr-főkapitányságot.

(Forrás: Metropol)

Az indokolás szerint az elfogultság látszatát is el kell kerülni, tekintettel arra, hogy Terdik Tamás rendőr vezérőrnagy a beosztásából adódóan napi munkakapcsolatban van a feljelentéssel érintett személlyel, Karácsony Gergellyel, Budapest főpolgármesterével.

Az ügyben a Nemzeti Nyomozó Iroda folytatja az eljárást.

A nyomozás előzménye, hogy a közérdekű bejelentéseiről ismertté vált Tényi István a hatóságokhoz fordult azután, hogy hetekkel ezelőtt kiderült: bár a főpolgármesteri hivatalba egy idő után szinte egyáltalán nem járt be Korányi Dávid, Karácsony Gergely tanácsadója több útját így is a fővárosi adófizetők állhatták. Ráadásul ezek az utak egyáltalán nem kapcsolódtak Korányi tanácsadói feladataihoz.

Kapcsolódó tartalom

A Magyar Nemzet bemutatott egy összesítő táblázatot a dollárbaloldalt az Egyesült Államokból több milliárd forinthoz juttató Action for Democracy alapítójának hivatalos külföldi utazásairól, valamint azt is megírta, hogy 2022. február 18-a és február 20-a között Karácsony Gergely volt főtanácsadója egy konferencián vett részt Alex Sorossal. Pár napra rá, február 24-én pedig megtörtént az első átutalás a Korányi-féle szervezettől Magyarországra.

Korányi Dávid és Karácsony Gergely főpolgármester (Forrás: MTVA/hirado.hu)

Az elszámolt, hivatalos külföldi utazások összességükben mintegy 1,6 millió forintba kerültek.

Ide tartozik, hogy Korányi felesége maga is bevallotta: több mint egy évig nem jártak Magyarországon, ugyanakkor ebben az időszakban Korányi még a főpolgármesteri hivatal fizetett alkalmazottja volt, hiszen csak tavaly november végén szüntették meg a megbízását. Karácsony Gergely korábbi városdiplomáciai főtanácsadója azért maradhatott távol a Városházától, mert 2020 júniusában a főpolgármester lehetővé tette számára, hogy munkakörét részben távmunkavégzésben, méghozzá változatlanul havi kilencszázezer forintos illetményért lássa el.

Kapcsolódó tartalom

A Korányi hivatalos, elszámolt külföldi utazásait feldolgozó adatsor szerint Bajnai Gordon korábbi kormányfő és Karácsony Gergely főpolgármester volt tanácsadója nyolc ilyen jellegű látogatáson vett részt.

Bajnai Gordon és Korányi Dávid a Capitolium előtt (Fotó: MTI/Beliczay László)

Ezek közül négynek Washington volt az úti célja, azaz az Action for Democracy révén 2022 elejétől a dollárbaloldal pénzgyűjtését intéző Bajnai-bizalmas minden második hivatalos külföldi útja az Egyesült Államok fővárosába vezetett. Mindemellett Korányi egy brüsszeli és londoni, egy pozsonyi, egy müncheni és egy glasgow-i útról adott számot. A főtanácsadó az USA-beli útjainál útiköltséget nem számolt el, csak dologi költségeket.

Kapcsolódó tartalom

Fontos megjegyezni, hogy a legdrágább a 2021. november 8–12. közötti skóciai út volt, amely 636 574 forintjába került a fővárosi adófizetőknek. Ekkoriban rendezték Glasgow-ban a COP 26 globális klímacsúcsot, melyre a résztvevők egy része négyszáz magánrepülőgéppel érkezett. A skóciai klímacsúcs alkalmával Korányi útiköltsége közel negyedmilliós (241 561 forint) volt, de elszámolt 168 174 forint szállásköltséget, valamint 158 647 forint dologi költséget is. Emellett 60 408 forint napidíjat kapott.

A főpolgármester egykori bizalmasáról azt is érdemes megemlíteni – az utazásain kívül – , hogy korábban az országgyűlési kampányban és még azt követően is komoly összegek áramlottak a Márki-Zay Péter vezette ellenzékhez. Az első hírek arról szóltak, hogy több mint 1,8 milliárd forintnyi segítség éppen a Korányi Dávid vezette Action for Democracy nevű szervezeten keresztül érkezett a baloldalhoz.

Karácsony és tolmácsa, Korányi a müncheni konferencia egyik beszélgetésén. Csak a magyar főpolgármester nem tudott angolul

Mivel az amerikai pénzek miatt sérülhetett az ország szuverenitása, az Alkotmányvédelmi Hivatal is vizsgálódik, a rendőrség pénzmosás és sikkasztás gyanújával nyomozást indított, valamint költségvetési csalás miatt a NAV is eljárást rendelt el.

Később egy nyilvánosságra hozott titkosszolgálati jelentésből az is kiderült, hogy az Action for Democracy nemcsak Márki-Zay Péter mozgalmának utalt, hanem egymilliárd forintot kapott az Ezalényeg.hu nevű ellenzéki propagandalap kiadója, továbbá több mint egymilliárd forinthoz jutott hozzá a DatAdat is, amely az egyesült ellenzék kampányát segítette. Utóbbi, Bajnai Gordon volt miniszterelnök által fémjelzett céggel összefüggésben szintén a rendőrség és a Nemzeti Adó- és Vámhivatal folytat eljárást.

Kapcsolódó tartalom

Azóta újabb, a minősítés alól feloldott titkosszolgálati dokumentum került napvilágra, amiből nyilvánvalóvá vált, hogy nem egy, hanem két nagy külföldi támogató szervezete van a dollárbaloldalnak: az amerikai, Bajnai Gordonékhoz köthető Action for Democracy mellett egy svájci alapítvány is közel egymilliárd forintot utalt. A svájci utalások a baloldali előválasztási időszak kezdetétől indultak, 2021 szeptembere és 2022 februárja között történtek, öt részletben – olvasható a Magyar Nemzetben.

Ajánljuk még