Aktuális

Ötös lottó: 26 új milliomosa van az országnak

Megújult a gyermeksürgősségi járóbeteg-ellátás Miskolcon

Bővítették a kapacitást, és rendelőket újítottak fel a gyermeksürgősségi és baleseti ellátás terén a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Központi Kórház és Egyetemi Oktatókórház Velkey László Gyermekegészségügyi Központjában egy összesen mintegy 3 milliárd forintos beruházás részeként.

A pénteki sajtóbejáráson Breitenbach Sándor műszaki igazgató elmondta, a gyermeksürgősségi és baleseti ellátás fejlesztése 2021 novemberében kezdődött, a projekt részét képezi a járóbeteg-ellátás fejlesztése, az égési osztály felújítása, és épül egy összekötő folyosó a Gyermekegészségügyi Központ és a mentőhelikopter leszállópályája között. A projektrész a műtők felújításával, bővítésével zárul majd.

Részletezte: a gyermeksürgősségi és baleseti járóbeteg-ellátásra szolgáló rendelőket mintegy 800 négyzetméteren újították fel, de az épületrészt bővítették is több mint 400 négyzetméteren.

Tíz szakrendelőt, fektetőket, elkülönítőket, kiszolgáló helyiségeket alakítottak ki, és jelentősen bővültek a váróterek is.

Elkülönítették a sebészeti és belgyógyászati jellegű gyermekellátási tevékenységeket, valamint kialakítottak egy triázs előminősítő helyiségcsoportot is, ahol a beérkező betegeket sürgősségi szempontok alapján osztályozzák.

Ezen beruházás megvalósulásával a projekt harmadik részét zárhatjuk majd le. Még tart a terület használatba vételi engedélyezése, de a tervek szerint április 1-től bevonhatjuk a betegellátásba – tette hozzá.

Révész János főigazgató „kiemelt és stratégiai jelentőségűnek” nevezte a gyermekgyógyászati ellátást az intézmény életében, ennek megfelelően számos beruházást hajtottak már végre, a központ több osztályát is felújították, bővítették az elmúlt években.

Hozzátette, a most zajló projekt a „legnagyobb ívű beruházás” ezek között, a mintegy 3 milliárd forintos európai uniós forrás 90 százalékát építészeti jellegű fejlesztésekre, a többit a műszerpark korszerűsítésére fordítják.

Papp János, a gyermeksebészeti, traumatológiai és égési osztály vezetője ismertette, a gyermeksebészet – az országban az ötödikként – 1956-ban alakult meg a Semmelweis Tagkórházban, a megyei központi kórházba 1976-ban költöztek át.

Az osztály „az országban a legnagyobb alapterületű, a legtöbb betegággyal és a legszélesebb profillal rendelkezik”, évente 27-28 ezer járóbeteget látunk el, 4500-5000 osztályos beteget kezelünk, tavaly 2800 műtétet hajtottunk végre – mondta.

Kapcsolódó tartalom

Ajánljuk még