Megrázó

Késsel mészárolta le egy Srí Lanka-i diák az őt vendégül látó kanadai családot

Tüneményes új jövevény a miskolci állatkert kis kedvence

| Szerző: hirado.hu
Hatalmas örömhírt jelentettek be a miskolci állatkert gondozói.

Perzsa leopárd született a miskolci állatkertben.

Aki figyelemmel követi állatkertünk híreit, évek óta folyamatosan értesülhet perzsa leopárdjaink mindennapjairól. A legutóbbi hírrel tavaly jelentkeztünk, amikor megérkezett nőstényünk új párja. A két állat rövid időn belül megszokta egymás társaságát, olyannyira, hogy január 25-én világra jött állatkertünk legifjabb perzsa leopárdja. A kölyök most hathetesen átesett első állatorvosi vizsgálatán, és bemutatkozhatott a nagyvilágnak is” – írták az állatkert gondozói bejegyzésükben. 

Tekintsék meg a leopárdról készült fotókat!

Az állatkert első perzsa leopárdja, Tareca 2012-ben érkezett meg a lisszaboni állatkertből. Jelenlegi párja, Azhar tavaly, Augsburgból érkezett meg az európai tenyészprogram keretében. Frigyük eredményeként 2023. január 25-én reggelre született meg első kölykük. A kölyköt anyja gondosan nevelte, de az állatkert gondozói is igyekeztek minél nagyobb nyugalmat biztosítani nekik, így az első hetekben kizárólag a leopárdok gondozói láthatták a kis leopárdot. Ugyan az elmúlt napokban időnként már elhagyta a szülőszobaként szolgáló odút, ám a valódi bemutatkozására az első állatorvosi vizsgálata során volt lehetőség – hangsúlyozták a bejegyzésben.

A kölyök megkapta a kötelező védőoltásokat, valamint a személyazonosítására szolgáló microchipet, megmérték a súlyát, amely azt igazolja, hogy jól fejlődik. Kiderült az is, hogy egy kis hímről van szó, aki nevet azonban még nem kapott. Mint írták, az állatkert dolgozói március 15-én kérik a látogatók segítségét, hogy szavazzanak a kis leopárd nevére.

A kölyök mintegy három hónapos vemhességet követően jött a világra a leopárdházban erre a célra behelyezett odú biztonságában. Az első hetekben anyja is folyamatosan itt tartózkodott vele, éppen csak enni jött ki. A kölyök fő táplálékát ugyan még az anyatej jelenti, de emellett már kóstolgatja az anyja táplálékát jelentő húst is.

Kapcsolódó tartalom

A leopárd a legnagyobb elterjedési területen élő nagymacska, hiszen Afrika déli részétől egészen a Távol-Keletig előfordul, ahol több alfaját is megkülönböztetik élőhelyüktől, méretüktől, színezetüktől függően.

Létszáma azonban mindegyik alfajnak jelentősen megfogyatkozott. Különösen igaz ez a Közel-Keleten élő, legnagyobb termetű alfajára, a perzsa leopárdra, becslések szerint szabadon legfeljebb ezer példánya élhet. A veszélyeztetett nagymacskák megmentéséért az európai állatkertek az 1980-as években az elsők között hoztak létre összehangolt tenyészprogramot. Ennek keretében Európa és a Közel-Kelet állatkertjeiben mintegy száz egyede él, köztük jelenleg hárman Miskolcon.

Array
(
    [replacement] => 
		
		

    [shortcode] => 
		
		

    [title] => A Miskolci Állatkert január 25-én született hím perzsaleopárd-kölyke első orvosi vizsgálatán 2023. március 8-án.
(Fotó: MTI/Vajda János)
    [image] => https://cdn.cms.mtv.hu/wp-content/uploads/sites/7/2023/03/D_VAJ20230308012-scaled-e1678286001505-1024x578.jpg
    [alignment] => aligncenter
)

Ajánljuk még