Fontos

Szentkirályi Alexandra: Holnap 12 órától Kormányinfó

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Kocsis Máté: Szükséges a gyermekvédelmi törvény további szigorítása

| Szerző: hirado.hu
A gyermekvédelmi törvénymódosítás tekintetében alapos és megfontolt döntések fognak születni, melyeknek célja, hogy még nagyobb erővel meg lehessen védeni a gyermekeket – hangzott el az ATV Egyenes beszéd című műsorában, melynek Kocsis Máté, a Fidesz országgyűlési frakciójának vezetője volt a vendége. A politikus továbbá hangsúlyozta, minden szülőnek kizárólagos joga, hogy úgy nevelje a gyermekét, ahogy ő szeretné.

 

A nagy felháborodást keltő, 15 éves fiúval viszonyt folytató pedagógiai asszisztens ügye is szóba került a műsorban,  mely kapcsán az ATV műsorvezetője arról kérdezte Kocsis Mátét, milyen gyermekvédelmi törvénymódosítások várhatók.

A Fidesz frakcióvezetője elmondta, a törvénymódosítás tekintetében alapos és megfontolt döntéseket szeretnének hozni, melyeknek célja, hogy hathatósabban lehessen megvédeni a gyermekeket, ugyanis a gyermekvédelmi törvényeket egyesek kijátsszák. Ezért szükséges a további szigorítás – tette hozzá.

A frakcióvezető továbbá kifejtette, a törvények módosítása komoly jogi munkát igényel, ezért leghamarabb őszre kerülhet a parlament elé szerinte Európa legszigorúbb gyermekvédelmi törvénycsomagja.

A törvény tartalmával kapcsolatban Kocsis Máté jelezte, még konkrét pontokat nem szeretne felsorolni – miután még a nyilvánosság elé tárható előterjesztés nincs a kezében –, azonban elvi alapokat már ki lehet jelölni. A törvény célja ugyanis az – mint arra már korábban is rávilágított –, hogy ne lehessen Magyarországon a gyermekvédelmi törvényeket kijátszani, továbbá a gyermekek nevelése kizárólagosan a szülők joga legyen. Az intézkedéssel a gyermekeket meg akarják védeni az őket érő káros hatásoktól is.

Most ezek közé kell majd csoportosítani valószínűleg jogszabály-módosításokat, szigorításokat, nem kizárt, hogy a büntető törvénykönyvet újra át kell lapozni, meg kell nézni, milyen európai példák vannak arra, hogy a gyermekvédelemben újabb szabályokat hozzunk be

– mutatott rá a politikus, aki az új szabályok kapcsán a gyermekek számára elérhető internetes tartalmakat említette meg, melyek életkoruknak megfelelő korlátozás alá eshetnek. Kocsis Máté továbbá visszautalt korábbi szavaira, és hozzátette, az ilyen ügyek technikai hátterének bonyolultsága miatt is időt igényel a tervezet kidolgozása.

Kapcsolódó tartalom

Az állam minden jogi eszközt megad a szülőknek ahhoz, hogy a gyermeküket megvédhessék

Kocsis Máté hangsúlyozta, a legfontosabb az, hogy az állam minden jogi eszközt megadjon a szülőknek ahhoz, hogy a gyermeküket megvédhessék. Azért fontos ebben a sorrendben az előbbi mondat, mert az, hogy ki hogyan neveli a gyermekét, az kizárólag a saját joga.

Mindenki maga dönti el, hogy miként neveli a saját gyermekét, ez a helyes mondat. (…) Minden szülőnek kizárólagos joga, hogy úgy nevelje a gyermekét, ahogy ő szeretné” – fogalmazott, és hozzátette, a gyermekvédelmi törvény módosítása kapcsán a szakemberek véleményét is igyekeznek majd beépíteni a törvénycsomagba.

Kapcsolódó tartalom

A Nyugat nem a békén dolgozik, hanem az eszkaláción

Mint arról korábban beszámoltunk, hétpontos békepárti határozatot terjesztett a Fidesz–KDNP az Országgyűlés elé, mely szintén azt mutatja, hogy Magyarország elkötelezett a béke mellett. Kocsis Máté korábban a Kossuth Rádió Vasárnapi újság című műsorában a javaslat kapcsán arról beszélt, hogy az ország politikai nyomás alatt áll. Más uniós tagállamok vezetői, illetve a brüsszeli elit azt szeretné, hogy Magyarország például fegyverszállításokkal vegyen részt a konfliktusban. A magyar emberek azonban világosan elmondták, Magyarország nem kíván belesodródni a háborúba.

A Fidesz frakcióvezetője az ATV stúdiójában az orosz–ukrán háború békével történő lezárása kapcsán elmondta,

nem szabad lebecsülni az Amerikai Egyesült Államok, a NATO, valamint az Európai Unió érdekérvényesítő képességét, azonban a Nyugat nem a békén dolgozik, hanem az eszkaláción.

Ha ezek a hatalmak azon dolgoznának, hogy azonnali tűzszünet és béketárgyalást indítsunk meg, azt előbb elérnénk, mint most bárki, bármelyik tagállam, kis ország, mint ami mi vagyunk, elkezdenénk rázni az öklünket, hogy Oroszország azonnal hagyja el Ukrajna területét. Nem fogja, ez nem reális. Az a reális, hogy a nagyhatalmak megértsék, hogy nem a fegyverszállítás, hanem a tűzszünet, a fegyverek letétele és a tárgyalások megkezdése az egyetlen út. Csak ezzel lehet életeket menteni” – fogalmazott a politikus.

Kapcsolódó tartalom

Kiemelt kép: Kocsis Máté (Fotó: MTI/Kovács Tamás)

Ajánljuk még