Fontos

Orbán Viktor: Találkozzunk március 15-én a Nemzeti Múzeumnál!

Hortay Olivér: Szintet lépett az EU és az USA közötti kereskedelmi háború

| Szerző: hirado.hu
Szintet lépett az EU és az USA közötti kereskedelmi háború. Joe Bidenék nyíltan kimondták: Európa csak magára számíthat” – fogalmazott közösségi oldalán közzétett videójában Hortay Olivér a Századvég energia- és klímapolitika üzletágának vezetője.

Hortay Olivér szerint Amerika kíméletlenül kihasználja a gyengülő Európában rejlő lehetőségeket, ugyanis januárban lépett életbe az USA történelmének egyik legnagyobb támogatási programja, aminek az a célja, hogy a zöld, innovatív – részben európai vállaltokat – a tengerentúlra csábítsa.

Azok után tehát, hogy a magas energiaárak miatt az Európai Unió egyre több energiaintenzív céget veszít, már azok a korábban támogatott vállalatok is megkezdték a kivándorlást, amelyek most fordulnának termőre és amelyekre a közösség a jövőjét alapozta.

Az amerikai csomag részletei és várható hatásai már több mit fél éve ismertek, de az uniós vezetők – a fenyegető nyilatkozatokon és nagyívű ígéreteken túl – eddig mégsem tettek semmit ellene. Talán abban bíztak, hogy a Kereskedelmi Világszervezet majd beavatkozik, vagy hogy az USA barátságból enyhíti a feltételeket, bár ez utóbbi az amerikai LNG árak fényében meglehetősen naiv feltételezésnek tekinthető – mutatott rá a szakértő.

Kapcsolódó tartalom

Egy új nyilatkozat azonban egyszer s mindenkorra eloszlatta a reményeket

Hortay Olivér úgy fogalmazott: egyértelművé vált, hogy a probléma nem fog magától megoldódni. Az amerikai elnök, Joe Biden főtanácsadója, John Podesta – aki az amerikai program fő felelőse –, megunta az európai vezetők panaszkodását, és kerek perec kimondta: nem fognak bocsánatot kérni azért, mert az amerikaiak adóját az amerikaiak érdekében költik el.

A tanácsadó szerint itt az ideje, hogy Európa felelősséget vállaljon saját iparának fejlesztéséért, mert az amerikai kormányt az amerikai és nem az európai munkahelyek érdeklik. Podesta már kész tényként kezeli, hogy a zöld ipari termékek jelentős részét az Egyesült Államokban állítják elő. Európának legfeljebb a vásárló szerepét szánja.

Az amerikai adminisztráció magatartása érthető a szakértő szerint, hiszen arra kaptak felhatalmazást a választóiktól, hogy Amerika érdekeit képviseljék. Azt viszont nehezebb megmagyarázni, hogy hogyan lehetséges az, hogy az EU vezetői eddig abban reménykedtek, hogy – barátságból, méltányosságból, vagy ki tudja milyen okból – az USA majd Európa kedvéért lemond saját gazdasági érdekeiről. Ez eddig is teljesen nonszensz volt, de az új nyilatkozat fényében végleg érvényét veszítette.

A kifogások és a fenyegető nyilatkozatok ideje lejárt. Cselekedni kell, mégpedig gyorsan, mert az EU versenyképessége minden tétlenül eltöltött nappal csökken. Már a legfontosabb szövetségesünk, Amerika is egyértelműen kimondja: Európát nem fogja más megmenteni. Vagy a sarkára áll és elkezd önérdekkövető gazdaságpolitikát folytatni, vagy el fog tűnni a történelem süllyesztőjében – tette hozzá a szakértő.

Kapcsolódó tartalom

Kiemelt kép: Hortay Olivér. (Fotó: Horváth Péter Gyula/Hirado.hu)

Ajánljuk még