Fontos

Orbán Viktor: Találkozzunk március 15-én a Nemzeti Múzeumnál!

Hiába a százezer tiltakozó aláírás, Márki-Zay ragaszkodik a földadóhoz

| Szerző: hirado.hu
Egyelőre szó sincs Hódmezővásárhelyen arról, hogy a Márki-Zay-féle városvezetés visszavonná a földadót, noha már több mint százezren aláírták a durva sarc elleni petíciót. Benkő Zsolt (Fidesz–KDNP) szerint Márki-Zay szándékosan bünteti a földadóval a gazdákat, miközben egy-egy halasztható látványberuházásra is többet költ, mint amennyit az ingatlanok után bevételként vár.

 

Márki-Zay Péter hódmezővásárhelyi polgármesternek az eddigi információink szerint esze ágában sincs visszavonni a korábbi döntést, és a földadót a jövőben is be kívánják szedni, ami a népharagot figyelembe véve botrányos – így kommentálta a Magyar Nemzetnek Benkő Zsolt városi önkormányzati képviselő a hírt, amely szerint már több mint százezren írták alá a földadó elleni petíciót. A politikus, aki egyben a Hódmezővásárhelyi Gazdasági Egyesület elnöke, kifejtette: számított arra, hogy ha országos petíció indul, akkor sokan csatlakoznak majd a kezdeményezéshez, így annak sikere nem lepi meg. Mint elmondta, a petíciót maga is az elsők között írta alá.

Kapcsolódó tartalom

Márki-Zay Péter viszont továbbra is védi a döntést, és azzal mentegetőzik, hogy az adóbevételt szociális célokra fordítják majd. A városvezetés nem is érti, hogy mi a baja a gazdáknak a földadóval

– emelte ki Benkő Zsolt.

A fideszes önkormányzati képviselő kitért arra is,

hogy a városvezetés és a hivatal ráadásul nagyon dilettáns módon kezelte az adónem bevezetését. Szavai szerint január 27-én tették közzé a felhívást, hogy a földtulajdonosoknak a hónap végéig kell jelentkezni önbevallásra.

„A külterületen vagyok önkormányzati képviselő, gazdálkodom is, így sokan felháborodottan engem hívtak telefonon. Az embereknek fogalmuk sem volt arról, hogy a földtulajdonosnak vagy a területet használónak kell fizetni, esetleg ha a kettő nem esik egybe, akkor mindkettőnek. Az elégtelen tájékoztatás miatt teljes volt a ­káosz”

– fogalmazott a kormánypárti politikus.

Kapcsolódó tartalom

Szerinte a földadó főként annak ismeretében felháborító, hogy tavaly történelmi aszály sújtotta az országot, így Hódmezővásárhely térségét is. A kukorica teljes egészében odalett, adott eseten sok millió forintos kárt okozva a gazdáknak, akik így is elég nagy bajban vannak.

Benkő Zsolt szerint Márki-Zay egy szűk réteget büntet az újonnan bevezetett adóval. Valószínűleg azért teszi ezt a polgármester, mert úgy gondolhatja, hogy a gazdák nagy része ­amúgy sem rá szavaz. A földadó bevezetése helyett egyszerűbb lett volna néhány látványberuházást felfüggeszteni vagy elhalasztani, és akkor sokkal több pénzt lehetne szociális célokra fordítani.

Kapcsolódó tartalom

A földadóból nyolcvanmilliót vár, de a városháza tornyának csinosítgatására csaknem háromszázmillió forintot, a város közepén a régi kemping visszaépítésére pedig négyszázmillió forintot fordított.

Utóbbiba 34 turista jött egész tavaly – fűzte hozzá a fideszes önkormányzati képviselő.

Kapcsolódó tartalom

Mint arról a Magyar Nemzet korábban beszámolt, a Márki-Zay vezette önkormányzat tavaly ősszel határozott úgy, hogy január elsejétől minden helyi szántó-, kert-, gyümölcsös- és szőlőtulajdonosnak hektáronként csaknem tízezer forint adót kell fizetnie. A döntést követően a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara aláírásgyűjtést indított a földadó ellen.

Kapcsolódó tartalom

Ennek kapcsán jelentette be a Miniszterelnöki Kabinetiroda, hogy már több mint százezren írták alá a petíciót, amelyet a magyar gazdák védelmére indítottak. Közleményben azt írták: a földadó bevezetése más baloldali vezetésű településeken is fenyegeti a gazdákat, földtulajdonosokat.

Több mint négymillió földtulajdonos van, akit fenyeget a földadó, ha a baloldal kerülne hatalomra, ezért fogtak össze az agrárszervezetek és a kormányzat – mutattak rá.

Ajánljuk még