Baleset

Leesett a vonatról és meghalt egy ember

Levelet írtak az Európai Bizottság elnökének a modellváltó egyetemek rektorai az Erasmus-ügy miatt

| Szerző: hirado.hu
A többek között Merkely Béla és Rátóti Zoltán által is jegyzett levélben az egyetemi rektorok azt kérik a Bizottság elnökétől, hogy minél előbb rendezze az Erasmus+ és a Horizont Európa programok magyar egyetemekre vonatkozó ügyét. Emellett elvárják az egyetemi közösségeket ért becsületbeli és anyagi károkozás azonnali jóvátételét is.

Levélben fordult Ursula von der Leyenhez, az Európai Bizottság elnökéhez 21 magyar egyetem rektora az Erasmus-ügy miatt. A hirado.hu birtokába került levélben a levélírók először is leszögezik, a 2022/2506 tanácsi végrehajtási határozat az Erasmus+, Horizont Európa Program és további direkt uniós finanszírozású programokból a magyarországi modellváltott (közfeladatot ellátó közérdekű vagyonkezelő alapítvány fenntartású) egyetemek 182 ezer hallgatóját – köztük 30 ezer nemzetközi hallgatót – és 18 ezer oktatóját kutatóját kizárja, ezért az érintett egyetemek rektoraiként azonnali intézkedést kérnek.

Kapcsolódó tartalom

Elfogadhatatlannak tartjuk a több mint 650 éves történelmi hagyománnyal rendelkező magyar felsőoktatást – mely a világnak számos Nobel-díjas kutatót, oktatót és világraszóló találmányt adott – ért példa nélküli intézkedéseket” – fogalmaznak a rektorok.

Szerintük egyedülálló az is, hogy a bizottság javaslata alapján kihirdetett és azonnal hatályba is léptetett tanácsi határozat az érintett egyetemek vezetőinek és az egyetemek közösségének előzetes megkeresése nélkül született meg.

Az első egyeztetésre csupán a döntéseket követő másfél hónappal, 2023. február 15-én került sor, ám a szerzők hangsúlyozzák, nem láttak hajlandóságot a vonatkozó tanácsi határozat felülvizsgálatára.

A határozat kiváltó indokaként a Bizottság képviselői a magyarországi alapítványi fenntartású egyetemek esetében vélt oktatási, kutatási autonómiát korlátozó gyakorlatot jelölték meg – írják. A modellváltás ugyanakkor az egyetemek autonóm testületeinek, közösségének, szenátusainak több mint kétharmados támogatásával valósult meg.

Kapcsolódó tartalom

Leszögezik: a magyarországi jogszabályok nem teszik lehetővé, hogy a kuratórium átvegye a szenátus hatáskörét tudományos kérdésekben, a felsőoktatási törvény egyértelműen rögzíti, hogy a fenntartói irányítás nem sértheti a felsőoktatási intézmény függetlenségét, mely az oktatás és kutatás tudományos tárgyával és tartalmával kapcsolatos kérdésekben biztosított.

Véleményük szerint az, hogy a saját döntése alapján valamennyi állami vezető lemondott kuratóriumi tagságáról, bizonyítja, hogy nem létezett politikai túlsúly a kuratóriumokban.

Kijelentik, hogy az új működési modellben a fenntartó alapítványok részéről politikai nyomásgyakorlás nem merül fel.

Felhívják a figyelmet arra is, hogy az egyetemi modellváltás sikeres folyamat, melynek eredményei már most is látszanak. Példaként említik, hogy a szóban forgó egyetemek jelentősen előre léptek a meghatározó nemzetközi rangsorokban, hogy emelkedett a külföldi hallgatók létszáma, valamint hogy közel 40 százalékkal nőtt a modellváltó egyetemek kutatás-fejlesztési ráfordítása, és 15 százalékkal a kutatói létszáma.

Kapcsolódó tartalom

Végül megismétlik, hogy a kérdés azonnali rendezését várják el a Bizottságtól, és elvárják a közösségüket ért becsületbeli és anyagi károkozás azonnali jóvátételét.

A kiemelt kép illusztráció.

 

Ajánljuk még