Baleset

Egy kamionról leszakadó gumiabroncs okozott óriási balesetet, lezárták az autópályát

Orbán Viktor: Patthelyzet van, ami könnyen világháborúvá fajulhat

| Szerző: hirado.hu
Az ukránokkal szemben egy 140 millió lakosú atomhatalom áll, az oroszokkal szemben az egész NATO – mondta a Weltwoche című svájci hetilapnak Orbán Viktor. A miniszterelnök felhívta arra a figyelmet, hogy ezt a háborút senki sem nyerheti meg, a patthelyzet ugyanakkor könnyen világháborúvá fajulhat.

 

Mint arról a hirado.hu beszámolt: Orbán Viktor miniszterelnök a Weltwoche című svájci hetilapnak adott interjújában a háború kimeneteléről szólva kijelentette: azt senki sem nyerheti meg. „Az ukránokkal szemben egy 140 millió lakosú atomhatalom áll, az oroszokkal szemben az egész NATO. Ez teszi a dolgot olyan veszélyessé. Patthelyzet van, ami könnyen világháborúvá fajulhat” – mutatott rá.

Kapcsolódó tartalom

A magyar kormányfő az interjúban kifejtette azt is, hogy Oroszország egy másik civilizáció, ahol az európai politikai normák nem működnek. Nem számít, hogy ez nekünk tetszik-e vagy sem – jegyezte meg. Hozzátette: meg kell találnunk a módját annak, hogy együtt tudjunk élni egy olyan nagy, veszélyes hatalommal, mint a szomszédunkban lévő Oroszország.

Orbán Viktor közölte: elképzelni sem szeretné, hogy mi történik akkor, ha Oroszország elveszíti a háborút.

„Oroszország egy atomhatalom. Ez egy geopolitikai sokk lenne, egy globális méretű, potenciálisan pusztító földrengés, sokkal rosszabb, mint Jugoszlávia összeomlása. Maga a tény, hogy Nyugaton most könnyedén veszik az ilyen forgatókönyveket, az a valóságtól való nyugtalanító, sőt ijesztő távolságtartásról, a saját politikában rejlő kockázatok iránti vakságról tanúskodik”

– hangsúlyozta.

Egy orosz Tu-95 Bear „H”, amelyet a RAF Typhoon gyorsreagálású riasztási repülőgépe (QRA) a 6. század 6. repülőszázadának a skóciai RAF Leucharsból fényképezett. A repülőgépeket később orosz katonai felderítőként (Bears) azonosították.

Kapcsolódó tartalom

A béketeremtésről szólva közölte, hogy a béke a szívben kezdődik, el kell érnie a fejet, amely aztán a kezet vezeti.

Ez a sorrend: kívánni kell a békét, aztán akarni kell, majd meg kell teremteni. Ma már hiányzik az akarat, legalábbis Nyugaton – fűzte hozzá, majd arról beszélt, hogy a kínaiak, az indiaiak, az arabok, a törökök, a brazilok békét akarnak.

„A Nyugat elvesztette azt a képességét, hogy a világot egy ügy érdekében egyesítse. Térben korlátozottak a filozófiai alaptételei. Ez egy új jelenség”

– hívta fel a figyelmet. Orbán Viktor Magyarországnak a béketeremtésben játszott szerepét úgy fogalmazta meg: ha barátaink és szövetségeseink fel akarják adni a háborús álláspontot, látniuk kell egy alternatívát.

Kapcsolódó tartalom

Ajánljuk még