Rendkívüli

Európába küldte a végítélet-repülőgépet az Egyesült Államok

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Orbán Viktor: Magyarországot háborúba akarják kényszeríteni

Magyarországot háborúba akarják kényszeríteni, és nem válogatnak az eszközökben – nyilatkozta a Weltwoche című svájci hetilapnak Orbán Viktor. A miniszterelnök hangsúlyozta: Magyarország vezetése elég erős ahhoz, hogy hazánkat távol tartsa a háborútól. A kormányfő a háború kimeneteléről szólva kijelentette: azt senki sem nyerheti meg, patthelyzet van, ami könnyen világháborúvá fajulhat.

Háborúba akarnak minket kényszeríteni, és nem válogatnak az eszközökben – nyilatkozta Orbán Viktor a Die Weltwoche című hetilapnak. A megjelent interjúban a miniszterelnök azt mondta: „Eddig sikerült ellenállnunk. Ez ad nekem reményt.”

Orbán Viktor kiemelte: Magyarország politikai vezetése elég erős ahhoz, hogy hazánkat távol tartsa a háborútól.

A miniszterelnök a háború kimeneteléről szólva kijelentette: azt senki sem nyerheti meg. Az ukránokkal szemben egy 140 millió lakosú atomhatalom áll, az oroszokkal szemben az egész NATO. Ez teszi a dolgot olyan veszélyessé. Patthelyzet van, ami könnyen világháborúvá fajulhat – mutatott rá.

Kapcsolódó tartalom

A háború megterheli a lelkünket – mondta Orbán Viktor. Ukrajna a szomszédunk, ahol magyarok is élnek. Katonának hívják be őket, és százával halnak meg a fronton – tette hozzá, kiemelve: ez a háború tőlünk nem messze folyik, ezért akar mindenki békét Magyarországon. A béketeremtésről szólva közölte, hogy a béke a szívben kezdődik, el kell érnie a fejet, amely aztán a kezet vezeti.

Ez a sorrend: kívánni kell a békét, aztán akarni kell, majd meg kell teremteni. Ma már hiányzik az akarat, legalábbis nyugaton – fűzte hozzá.

A magyar kormányt és a miniszterelnököt folyamatosan bíráló Guy Verhofstadt belga EP-képviselő január elején közösségi oldalán közzétett bejegyzésében követelte, hogy az EU azonnal küldjön tankokat Ukrajnába. Nincs olyan nap, hogy a liberális politikus ne sürgetné a fegyverszállításokat Kijevnek.

Kapcsolódó tartalom

Szerinte a magyar miniszterelnök akadályokat gördít a NATO és az EU működése elé, amiért meg kell büntetni. Kedden este a Facebookon azt követelte, hogy vonják meg Orbán Viktor miniszterelnök szavazati jogát.

Már 35 ország küldött halálos katonai fegyvereket a háborúba, ez már nem helyi konfliktus, ez az út világháborúhoz vezet – jelentette ki a közösségi oldalára feltöltött videóban a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára. Dömötör Csaba hangsúlyozta: nem éppen könnyű fegyverekről van szó.

Az államtitkár hozzátette: téves az az uniós feltételezés, miszerint ha több fegyvert kap Ukrajna, akkor hamarabb véget ér a háború. Emlékeztetett, a német kancellár egy éve még azt mondta, hogy csak ötezer sisakot küldenek. Dömötör Csaba szerint a németek nagyon is tisztában voltak a kockázatokkal és a történelmi tanulságokkal.

Kapcsolódó tartalom

„Ehhez képest most már nemcsak páncéltörő fegyvereket és rakétákat, hanem Leopard tankokat is küldenek. Küld Leopardokat Svédország és Spanyolország is. És jön a következő szint. Most már azon megy a vita, hogy menjenek-e vadászgépek. F–16-osok vagy a britek esetében Typhoon gépek. Tényleg, tényleg csak egy hajszál választ el minket attól, hogy európai katonák küldése is napirenden legyen” – fogalmazott Dömötör Csaba.

A Századvég legfrissebb felmérésből kiderült, hogy a magyarok több mint háromnegyede aggódik amiatt, hogy a közeljövőben az orosz–ukrán fegyveres konfliktus harmadik világháborúvá szélesedhet, és Magyarország – a NATO tagjaként – érintetté válhat.

A megkérdezettek 76 százaléka nem ért egyet azzal, hogy az Európai Unió és tagjai több fegyvert vásároljanak Ukrajnának, továbbá 72 százalékuk ellenzi, hogy az Európai Unió képezzen ki ukrán katonákat.

Joggal tarthatnak a háború kiszélesedésétől az emberek, hiszen látható, hogy a fegyveres cselekmények fokozódnak – jelentette ki Palóc André, a Századvég Alapítvány vezető elemzője az M1-en.

„Egy év távlatából a béke nem tűnik közelinek, sőt még a fegyverszünet is egyre kevésbé van napirenden, egyre kevésbé hallani egyáltalán bármiféle foszlányt arról, hogy bármelyik fél is ezt szorgalmazná, és ez valóban aggodalomra adhat okot. Úgyhogy azt gondolom, hogy van alapja annak, hogy ez az aggodalom így megjelent társadalmi szinten” – mondta Palóc André.

A kutatásból kiderült – tette hozzá –, hogy a magyar lakosság következetesen békepárti, és minden fegyveres konfliktus támogatását következetesen ellenzi.

Ajánljuk még