Időjárás

Front szakítja ketté az országot, mutatjuk, hol lesz melegebb

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Szavazzon! Ön szerint minden politikai erőnek támogatnia kell Magyarország békepárti javaslatát?

| Szerző: hirado.hu
Hétfő este nyújtották be a kormánypártok a nyolcpontos békepárti határozati javaslatot az Országgyűlésnek. A magyar kormány továbbra is a béke pártján áll.

Kifejezzük elkötelezettségünket a béke mellett – így kezdődik a Fidesz-KDNP által hétfő este benyújtott békepárti határozati javaslat első pontja.

A Századvég legfrissebb kutatásából kiderült, hogy a magyarok több mint háromnegyede aggódik amiatt, hogy a közeljövőben az orosz–ukrán fegyveres konfliktus harmadik világháborúvá szélesedhet, és Magyarország – a NATO tagjaként – érintetté válhat.

Kapcsolódó tartalom

Ennek ellenére a Fidesz kommunikációs igazgatója szerint „a dollárbaloldal Brüsszellel karöltve” továbbra is a háború pártján áll, holott az Magyarország érdekeivel ellentétes – mondta Hollik István.

Mint ismeretes Márki-Zay Péter, a baloldal miniszterelnök-jelöltje többször is kinyilvánította, hogy katonákat küldene Ukrajnába. A Patrizánnak adott tavaly február 13-i interjúban Gulyás Márton műsorvezető kérdésére, miszerint ha kirobban a konfliktus, miniszterelnökként biztosítana-e katonai segítséget, a baloldal jelöltje azt felelte:

Hát hogyha a NATO úgy dönt, akkor akár katonait is.

De kiállt az ukrajnai fegyverszállítások mellett a Párbeszéd társelnöke is. Tordai Bence nemrég a Dömötör Csaba államtitkárral folytatott vitában megerősítette tavalyi kijelentését:

„Itt lenne a legfőbb ideje, hogy Magyarország megkezdje a direkt fegyverszállításokat.”

Kapcsolódó tartalom

A kormánypártok képviselői a nemzetközi közösségtől azt várják, hogy a mielőbbi béke érdekében lépjen fel. Azt hangsúlyozzák, hogy a Brüsszelben elfogadott gazdasági szankciók nem csillapították a háborút, és az orosz gazdaságot sem kényszerítették térdre, sőt a szankciók eredményezte magas energiaárak megfizetésével Oroszország háborúját finanszírozza Európa

A 2022. évi áprilisi választások és a szankciókról szóló konzultáció eredményei egyértelműek: fegyverszállítások és további szankciók helyett mielőbbi béketárgyalásokra van szükség.

Kapcsolódó tartalom

A kiemelt képünk illusztráció. (Fotó: EPA/ROMAN PILIPEY)

Ajánljuk még