Aktuális

Hableány-tragédia: csaknem kétmilliárdos sérelemdíjat ítéltek meg a katasztrófa áldozatainak

Mexikói elnök: Tekintélyelvű és elnyomó az új perui kormány

Tekintélyelvűséggel és elnyomásra törekvéssel vádolta meg Andrés Manuel López Obrador mexikói elnök a perui kormányzatot helyi idő szerint hétfői sajtótájékoztatóján, miután Dina Boluarte perui államfő az ország belügyeibe való beavatkozásért tette felelőssé Mexikót, és múlt szombaton bejelentette, hogy emiatt végleg hazahívja nagykövetét onnan.

„Nem fogadjuk el Pedro Castillo elnök hivatalából való elmozdítását, mert ez a lépés nem tiszteli a perui nép szabadságát, és lábbal tiporja a demokráciát” – kezdte hétfői beszédét a mexikói elnök, majd hozzátette: „nagy igazságtalanságot követtek el” Castillo menesztésével és bebörtönzésével. Ezután kijelentette: a gyakorlatban tekintélyelvűen és az elnyomás eszközeivel irányító kormányt alakítottak meg.

Kapcsolódó tartalom

A két ország történelmi jó kapcsolata a december óta tartó perui politikai válság miatt romlott meg. Boluarte nemrégiben az „államcsíny” támogatásával vádolta meg Obradort, aki a múlt héten találkozott Lilia Paredesszel, az exelnök feleségével, és további támogatásáról biztosította.

Kapcsolódó tartalom

Obrador párhuzamot vont a most zajló perui események és az elnökségét megelőző évtizedek között, amelyeket a magánbefektetéseket túlzottan ösztönző „neoliberális időszaknak” nevezett.

A mexikói elnök azt hangoztatta, hogy

Peruban egy „nemzeti, de mindenekelőtt külföldi oligarchia” került hatalomra, amelynek célja a perui nemzeti kincsek kifosztása, és Boluarte ennek a rendszernek a bábja.

Hangsúlyozta, hogy továbbra is szót fognak emelni az igazságtalansággal szemben.

Mexikóváros a kialakult helyzet miatt nem hajlandó átadni a Csendes-óceáni Együttműködés soron következő soros elnökségét Limának, és élesen bírálta a világsajtót és több nemzetközi intézményt – köztük az Amerikai Államok Szervezetét és az ENSZ-t is –, mert szerinte ahelyett, hogy védelmükbe vennék Castillót, inkább csendben maradnak, és „nem ejtenek szót erről az óriási igazságtalanságról”.

Ajánljuk még