Időjárás

Igazi tavaszi napsütésben lesz részünk, de az este fordulatot tartogat

Közel harminc év után újra hivatalos látogatáson Magyarországon katolikus egyházfő: áprilisban jön Ferenc pápa

Magyarországra érkezik Ferenc pápa! A katolikus egyházfő április 28-a és 30-a között tesz hivatalos látogatást Budapesten. Ferenc pápát Orbán Viktor miniszterelnök hívta meg Magyarországra, miután tavaly tavasszal a kormánypártok nyertek az országgyűlési választáson. A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia úgy reagált: minden magyarnak fontos esemény Ferenc pápa látogatása. Novák Katalin államfő pedig azt írta: szeretettel várjuk a Szentatyát.

 

 

Orbán Viktor az országgyűlési választások után a Vatikánba utazott el először, ahol magánaudienciáján találkozott Ferenc pápával, ekkor hívta meg az egyházfőt Magyarországra. Nem sokkal később Novák Katalin államfőt is fogadta Ferenc pápa. A magyar köztársasági elnök ezen a találkozón hivatalos meghívólevelet adott át a katolikus egyházfőnek.

Kapcsolódó tartalom

A Vatikán hétfőn délben bejelentette, hogy Ferenc pápa elfogadta Magyarország meghívását és áprilisban hazánkba látogat.

„Tavaly a parlamenti választások sikere után Orbán Viktor miniszterelnök úr itt, a Vatikánban személyesen is meghívta az egyházfőt, azzal búcsúzott tőle, hogy várják őt Magyarországon, Novák Katalin államfő pedig tavaly augusztusban nyújtotta át a hivatalos meghívólevelet” – hangsúlyozta Sárközy Júlia tudósító.

„Szeretettel várjuk a Szentatyát!”

– írta Novák Katalin köztársasági elnök a közösségi oldalán.

Kapcsolódó tartalom

Erdő Péter bíboros, prímás pedig úgy fogalmazott: szeretettel várják a budapesti pápalátogatásra a hazai és a határon túli papokat, hívőket és zarándokokat.

A Magyar Katolikus Egyház közzétette az apostoli látogatás hivatalos programját is, mely szerint őszentsége április 28-án délelőtt érkezik Budapestre. Első útja a Sándor-palotába vezet, ahol fogadja őt Novák Katalin, majd találkozik Orbán Viktor miniszterelnökkel.

Kapcsolódó tartalom

A Szentatya ellátogat a Szent István-bazilikába is, ahol egyházi elöljárók és papnövendékek előtt beszédet mond. De szegényekkel, menekültekkel és fiatalokkal is találkozik majd. Április 30-án pedig a katolikus egyházfő szentmisét celebrál a Kossuth téren.

Ferenc pápa két éve, 2021 szeptemberében járt már Magyarországon, de az nem hivatalos látogatás volt. Akkor ugyanis a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusra érkezett a pápa.

Hatalmas tömeg várta a Hősök tere környékén. A világ minden részéről érkeztek akkor hívek Magyarországra.

Megható jelenet volt, amikor Ferenc Pápa hirtelen az Andrássy úton megállította a menetet, és kezébe vett egy csecsemőt, akinek keresztet rajzolt a homlokára. Utána megpuszilt egy másik gyermeket is, így adva neki pápai áldást.

Kapcsolódó tartalom

Ferenc pápa 2021-ben csak néhány órát töltött hazánkban, és a zárómise után tovább is utazott Szlovákiába.

Katolikus egyházfő legutóbb 27 éve járt utoljára hivatalos látogatáson Magyarországon. 1996 szeptemberében II. János Pál pápa a Pannonhalmi Főapátság millenniumi megemlékezésére érkezett.

Kapcsolódó tartalom

Az azóta szentté avatott II. János Pál pápa emellett 1991-ben is járt Magyarországon. Akkor, miután megérkezett Ferihegyre, leszállt a repülőgépről, megcsókolta a földet, és magyarul köszöntötte a híveket.

Kiemelt kép forrása: MTI/Miniszterelnökség/Botár Gergely

Kapcsolódó hírek

Novák Katalin: Szeretettel várjuk a Szentatyát!
Örömmel értesültem arról, hogy Ferenc pápa hivatalosan is elfogadta a meghívásomat, és április 28. és 30. között Magyarországra látogat – közölte Novák Katalin köztársasági elnök üzenetét a Sándor-palota hétfőn az MTI-vel.
Belföld
Tavasszal Magyarországra látogat Ferenc pápa
Hivatalos állami látogatás keretébe Magyarországra látogat a pápa – írja a <a href="https://katolikus.ma/tavasszal-magyarorszagra-latogat-ferenc-papa/">Katolikus.ma. </a>Ferenc pápa legutóbb 2021. szeptember 12-én tett látogatást Budapesten.
Belföld
Orosz óhitű vezető: A pápa tárgyalásra hívta fel az oroszokat és az ukránokat
Kölcsönös megbocsátásra és tárgyalásra szólította fel az oroszokat és az ukránokat Ferenc pápa a görögkeleti megbocsátás vasárnapján – jelentette ki a Leonyid Szevasztyjanov, az orosz ortodox Óhitűek Világszövetségének a katolikus egyházfővel levelezésben álló elnöke vasárnap a RIA Novosztyi hírügynökségnek.
Külföld

Ajánljuk még